Parastas pentru singura femeie care a votat unirea Basarabiei cu România

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 29 Martie 2022

Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârşit duminică, 27 martie, slujba Parastasului pentru Elena Alistar, singura femeie din Sfatul Ţării care a votat unirea Basarabiei cu România, în cadrul procesului de reîntregire a ţării din 1918.

Evenimentul comemorativ a avut loc cu ocazia împlinirii a 104 ani de la săvârşirea acestui act istoric, slujba de pomenire fiind oficiată în Cimitirul „Şerban Vodă”-Bellu, acolo unde osemintele sale au fost înmormântate în 1962, ulterior trecerii sale la Domnul în anul 1955.

În cuvântul de binecuvântare rostit la finalul slujbei, Episcopul Basarabiei de Sud a evidenţiat personalităţile din Sfatul Ţării care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri din 1918: „Pe lângă marile personalități, Pan Halippa, Ciurunga, pe lângă toate câte au fost acolo, a mai existat o figură smerită, dar foarte însemnată, a Elenei Alistar. Era o femeie foarte respectată, fiind aleasă în Sfatul Țării a rămas după aceea în conștiința basarabenilor ca o femeie puternică, o femeie demnă care a avut un rol însemnat la promovarea și extinderea Unirii”.

Elena Alistar s-a refugiat în România în anul 1940, după ce Basarabia a fost ocupată de Uniunea Sovietică, locuind o perioadă la Iaşi. Ultima parte a vieţii şi-a trăit-o la Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, unde comuniştii i-au stabilit domiciliul forţat.