Părintele Paul Munteanu, mărturisitor al Ortodoxiei în timpul regimului comunist

Un articol de: Ziarul Lumina - 17 Mai 2018

Am primit cu întristare vestea trecerii din această viață a părintelui Paul Munteanu, în ziua de luni, 14 mai 2018, la venerabila vârstă de 93 de ani.

Părintele Paul Munteanu s-a născut la data de 13 noiembrie 1924, în localitatea Pipirig, județul Neamț, fiind fiul preotului Vasile Munteanu și nepotul vrednicului de pomenire Patriarh Nicodim Munteanu. După absolvirea cursu­rilor școlii primare din localitatea natală, a urmat Seminarul Teologic Veniamin Costachi din Iași, iar din anul 1944, Facultatea de Teologie din București, remarcându-se ca unul dintre cei mai buni studenți. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost ­sublocotenent în Batalionul 4 ­Vânători de Munte din Predeal.

Din tinerețe s-a împotrivit instalării regimului comunist în România. La 10 august 1948, a fost arestat pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”, primind o sentință de un an de închisoare corecțio­nală.

În anul 1950, după eliberarea din detenție, s-a căsătorit cu tânăra Maria Onceanu, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu două fiice, Dumitrela și Margareta.

În același an, a fost hirotonit preot de către Patriarhul Justinian Marina, pe seama bisericii cu hramul Sfântul Ierarh ­Nicolae din localitatea Pipirig, cunoscută sub denumirea de ­Catedrala Munților, ctitorită de Patriarhul Nicodim Munteanu. În anul 1966, a fost numit preot la Parohia Sfântul Ioan-Piață din Bucu­rești.

În urma cutremurului din anul 1977, biserica Parohiei Sfântul Ioan-Piață a suferit avarii considerabile, fiind grav afectată structura de susținere a acesteia. Părintele Paul Munteanu s-a implicat în mod direct în consolidarea locaşului. În contextul planului de sistematizare a centrului orașului București, la data de 30 mai 1986, în urma eforturilor asidue de salvare a bunurilor aflate în patrimoniul parohial, biserica a fost translată pe o distanță de 23 de metri, în spatele blocurilor din Piața Unirii, evitându-se astfel demolarea ei.

În anul 2008, la vârsta de 84 de ani, părintele Paul Munteanu s-a pensionat, rămânând, în continuare, îmbisericit la Biserica Sfântul Ioan-Piață. În perioada celor 68 de ani de preoție, a slujit, de asemenea, la Catedrala ­Patriarhală, la parohiile Sfântul Nicolae-Buzești, Sfântul ­Nicolae-Ghica și Sfântul Ghe­orghe-Nou. A fost membru în Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române și membru al Consistoriului Central Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 2017 - „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, i-am oferit părintelui Paul Munteanu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, ca semn al preţuirii noastre pentru activitatea sa pastoral-misionară în timpul greu al regimului comunist.

Ne rugăm bunului Dumnezeu să odihnească sufletul părintelui Paul Munteanu în Împărăția Sa împreună cu drepții, iar pe cei îndoliați și îndurerați să îi întărească întru nădejdea Învierii celei de obște și a iubirii milostive a Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj transmis la slujba de înmormântare a părintelui Paul Munteanu, oficiată în biserica Parohiei Sfântul Ioan-Piață, Protoieria Sector 3 Capitală, miercuri, 16 mai 2018.