Patriarhul Ecumenic în localitatea natală a Sfântului Nectarie

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 14 Noiembrie 2023

Duminică, 12 noiembrie, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită în Silivria din Tracia Orientală (astăzi Turcia), oraş în care s-a născut Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, informează site-ul oficial ec-patr.org.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a subliniat puterea de iertare a Sfântului Ierarh Nectarie în faţa nedreptăţilor acestei lumi: „Dorim să evidenţiem în mod deosebit iertarea harismatică a Sfântului, care s-a confruntat în viaţa sa cu calomnii, persecuţii, invidii şi umilinţe insuportabile. Iertarea şi nedreptatea de care a avut parte au fost întâmpinate cu smerenie, blândeţe şi rugăciune pentru prigonitorii săi, după exemplul Mântuitorului Hristos. Nectarie al Pentapolei nu a păstrat doar pentru sine această viaţă plină de iertare, ci a împărtăşit şi celor care s-au apropiat de el virtutea dragostei de semeni, disponibilitatea pentru iertare şi puterea pentru depăşirea conflictelor, pentru reconciliere şi înţelegere. Nu întâmplător, filmul «Omul lui Dumnezeu», care a scos în evidenţă această dimensiune a personalităţii şi spiritualităţii Sfântului Nectarie, a avut un mare impact”, aminteşte ec-patr.org.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, însoţit de Mitropolitul Maxim al Silivriei, de reprezentanţii corpului diplomatic, de clerici şi de pelerini, a vizitat locul în care până în urmă cu câţiva ani s-a aflat casa părintească a Sfântului Nectarie din Silivria.