Patru zile de binecuvântare pentru românii din Ungaria

Un articol de: Ioan Bușagă - 10 Septembrie 2013

Anul acesta s-au împlinit 240 de ani de la prima atestare documentară a parohiei ortodoxe române din Micherechi, din jurisdicţia Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Cu această ocazie, au fost aduse spre închinare, în parohia românească din Micherechi, dar şi în alte biserici ortodoxe, moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de la Catedrala patriarhală din Bucureşti.

Racla cu sfintele moaşte ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a fost adusă, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, sâmbătă, 7 septembrie, fiind aşezate spre închinare în Catedrala episcopală din Gyula. A doua zi, sfintele moaşte au fost purtate în procesiune către biserica ortodoxă română din Micherechi, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de cinci arhierei: Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Cu această ocazie, a fost acordat al doilea hram bisericii româneşti din Micherechi: „Naşterea Maicii Domnului“, alături de „Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil“.

Moaştele Sfinţilor Împăraţi au fost aşezate spre cinstire şi în biserica Parohiei Chitigaz, duminică seara, apoi în capela Aşezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Budapesta. „Înainte de primirea lor în lăcaşul de cult românesc, în care de mai bine de un secol îşi desfăşoară activitatea parohia ortodoxă română din Budapesta, sfintele moaşte au poposit pentru scurtă vreme şi în Catedrala Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Budapesta, din Piaţa Petöfi, de pe malul Dunării, care a fost şi prima biserică a macedo-românilor, românilor şi grecilor din capitala Ungariei, construită de aceştia împreună şi finalizată în anul 1791. Părintele Magyar Isván, parohul catedralei, a întâmpinat sfintele moaşte şi pe oaspeţi, prezentându-le istoricul lăcaşului de cult şi odoarele sale de mare preţ, între care se numără o icoană bizantină a Maicii Domnului cu Pruncul, de la începutul secolului XIX, o icoană cu moaştele Sfântului Cuvios Moise Ungurul, dar şi icoane cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, a precizat Preasfinţitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

După aşezarea cinstitelor moaşte în capela românească din Budapesta, cu hramul „Naşterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul“, a fost săvârşită Vecernia de către PS Varsanufie Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte arhimandritul Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, arhimandritul Calinic Covaci, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, protosinghelul David Pop, conducătorul aşezământului monahal din Budapesta, protopopul Marius Maghiaru, precum şi pr. József Kálota, din partea Exarhatului pentru Ungaria şi Austria al Patriarhiei Ecumenice, şi pr. Kirill Tatárka, din partea Eparhiei Ortodoxe Maghiare. Răspunsurile liturgice au fost date de către monahiile aşezământului monahal românesc.

„La finalul slujbei, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a transmis şi credincioşilor români din Budapesta mesajul, dragostea şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aducerii în Ungaria a moaştelor Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, evocând şi importanţa Sfintei Cruci în viaţa acestor mari sfinţi ai Bisericii noastre, întocmai cu Apostolii, dar şi în viaţa noastră, a credincioşilor. Tot din partea Preafericirii Sale, în semn de preţuire pentru aşezământul monahal românesc şi parohia ortodoxă românească din Budapesta, PS Varsanufie Prahoveanul a oferit câte o icoană cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, lucrată la Bucureşti, în Atelierele Patriarhiei Române. Cu acest prilej, mi-am exprimat bucuria şi recunoştinţa faţă de Bunul Dumnezeu şi faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru darurile de mare preţ care au fost aduse şi la credincioşii ortodocşi români din capitala Ungariei, pe care i-am îndemnat să fie tari în credinţă şi următori ai Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în râvna lor pentru mărturisirea dreptei credinţe şi pentru ridicarea de lăcaşuri sfinte“, a adăugat Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan.

„Prilej de mare bucurie şi de binecuvântare pentru preoţii şi credincioşii acestei episcopii“

În aceeaşi seară de luni, 9 septembrie, după ce toţi credincioşii s-au închinat, racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a fost dusă din nou la Gyula, iar ieri, 10 septembrie, odoarele sfinte au ajuns la Catedrala patriarhală din Bucureşti. „Prezenţa sfintelor moaşte ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la câteva dintre cele mai importante biserici ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria a fost un prilej de mare bucurie şi de binecuvântare pentru preoţii şi credincioşii acestei episcopii şi un semn al comuniunii frăţeşti depline şi al purtării de grijă pe care Sfânta Biserică Ortodoxă Română o are pentru fiii ei duhovniceşti din Ungaria şi de pretutindeni“, a subliniat Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.