Pelerinaj pentru tinerii din Caracal

Data: 27 Iunie 2014

Episcopia Slatinei şi Romanaţilor a găzduit în această perioadă mai multe activităţi educative, dedicate profesorilor şi elevilor din judeţul Olt. Între acestea s-au numărat pelerinajul tinerilor caracaleni şi Simpozionul interdisciplinar „Părinţii Bisericii - dascăli ai creştinătăţii“.

Douăzeci de elevi şi trei profesori de religie de la şcolile gimnaziale din Deveselu şi Traian şi Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din municipiul Caracal au participat la începutul acestei săptămâni la pelerinajul anual organizat de Asociaţia Suport Profesori şi Elevi Activi - ASPEA. Grupul pelerinilor s-a oprit la Mănăstirea Govora, urmând apoi traseul de munte, la pas spre Schitul Pătrunsa, unde au fost primiţi la masa de prânz. Scopul activităţii a fost redescoperirea tradiţiilor mănăstirilor, a frumuseţii slujbelor ortodoxe, a comorilor culturale, precum şi a liniştii satelor de munte. Elevii au avut ocazia de a se ruga la Schitul Pahomie şi la peştera Cuviosului Antonie de la Iezerul Vâlcii.

Pelerinajul a fost organizat la începutul vacanţei de vară, în timpul Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pentru a accentua elevilor cunoştinţele asimilate la orele de curs la lecţiile despre Sfânta Taină a Spovedaniei, rugăciunea curată - Pilda vameşului şi a fariseului, creştinul acasă, în Biserică, în şcoală şi în societate, şi natura - darul lui Dumnezeu pentru oameni. Toţi elevii au fost iniţiaţi în citirea traseelor montane şi au exersat tehnici de prim ajutor împreună cu profesorii însoţitori.

Asociaţia ASPEA - filiala Caracal - sprijină elevii cu rezultate bune la învăţătură şi este întotdeauna un partener de nădejde pentru premierea olimpicilor romanaţeni.

Simpozion dedicat dascălilor olteni

În cadrul proiectului judeţean interdisciplinar a avut loc în această perioadă, la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din municipiul Slatina, Simpozionul interjudeţean cu titlul „Părinţii Bisericii - dascăli ai creştinătăţii. Figuri celebre de dascăli în literatura română“. Pentru această activitate şi-au arătat interesul profesori din judeţele Olt, Vâlcea, Argeş, Dolj, Mehedinţi şi Teleorman. Scopul evenimentului l-au reprezentat cunoaşterea, stimularea interesului şi a respectului pentru dascăli şi învăţătură, prin facilita-rea comunicării între copii şi profesori, mai ales acum, când avem examene naţionale şi bacalaureat pentru elevii din clasele a VIII-a şi respectiv a XII-a. „Între obiectivele evenimentului pot fi enumerate pro-movarea interdisciplinarităţii, prin corelarea literaturii cu religia, ca mijloc de păstrare a adevăratelor valori moral-spirituale, utilizarea adecvată a limbajului din sfera valorilor religi-oase în diferite contexte de comunicare, cultivarea interesului pentru lectura textelor religioase şi evaluarea abilităţilor de susţinere a unei argumentări personale, bazate pe studiu comparativ şi cultură“, a declarat doamna Ştefania Geamănu, cadru didactic iniţiator. Evenimentul a ajuns la a doua ediţie şi se desfăşoară în parteneriat cu şcoli generale din Slatina şi Negreni, Casa Corpului Didactic Olt şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor. (Prof. Alexandra Iliescu)