Perele, un remediu eficient în bolile renale
Fructele părului au efecte astringente, depurative, uşor laxative, uşor diuretice, uşor digerabile, nutritive, mineralizante, sedative, răcoritoare, antioxidante. Frunzele au acţiuni diuretice, dezinfectante, antiinflamatoare şi uşor sedative. Datorită acestor proprietăţi pot fi utilizate cu succes în tratamentele naturiste.
Părul, un pom fructifer foarte cunoscut la noi, oferă fitoterapiei atât fructele, care se recoltează toamna şi se păstrează până la maturare, cât şi frunzele tinere, care se recoltează în lunile mai-iulie. Fructele conţin zaharuri, pectine (în coajă), fibre vegetale, taninuri, vitamine (C, A, B1, B2, B6, P, PP), sunt sărace în proteine, lipide şi calorii, dar foarte bogate în săruri minerale (K, P, Ca, Mg, Fe, Zn). Fructele uscate sau conservate în compot au un conţinut caloric mai ridicat decât perele proaspete, dar au un conţinut mai scăzut în vitamine. Perele prezintă efecte benefice în multe afecţiuni. La nivelul aparatului digestiv acţionează în combaterea diareei, a arsurilor la stomac, constipaţie şi colică biliară. În bolile pulmonare intervin în caz de tuberculoză, astm bronşic, calmarea tusei şi alungarea febrei. De asemenea, calmează sistemul nervos şi acţionează în astenie şi stări de surmenaj. În afecţiunile renale perele au efecte favorabile în eliminarea calculilor renali, în combaterea infecţiilor renale, în eliminarea excesului de acid uric şi în calmarea durerilor de rinichi. Alte acţiuni: - hidratarea organelor interne (datorită conţinutului în potasiu); - reglarea funcţionării glandei tiroide; - tratarea reumatismului cronic degenerativ, artritei şi gutei; - creşterea imunităţii şi a rezistenţei la infecţii; - prevenirea şi combaterea anemiei, diabetului zaharat şi a colesterolului ridicat. În tratamentele externe contribuie la întreţinerea catifelării pielii şi în combatera unor afecţiuni dermatologice (acnee). Forme de utilizare Fructele proaspete, zemoase şi aromate, de preferat cu coajă, pot fi consumate în cantitate de 0,5 kg pe zi, repartizate la cele trei mese, constituind un desert sănătos şi bun şi o excelentă sursă de vitamine în timpul iernii. Datorită energiei calorice reduse, sunt recomandate în curele de slăbire şi în reglarea digestiei. Fructele uscate la soare sau în cuptor se conservă bine pentru iarnă şi pot fi consumate sub formă de compot (40-50 g fierte într-un litru de apă). Aceasta este o băutură răcoritoare şi energizantă, cu efecte uşor laxative şi diuretice. Perele, inclusiv cele pădureţe, pot fi prelucrate sub formă de sucuri, gemuri, marmelade, dulceaţă, lichioruri, oţeturi sau la ornamentarea tartelor. În preparate sărate, se servesc la salate de ţelină, brânzeturi şi nuci. Decoctul din pere (50 g la un litru de apă) se fierbe două minute, se infuzează 20 de minute şi se beau 2-4 căni pe zi de către persoanele care suferă de litiază renală, infecţii urinare sau adenom de prostată. Extern, se foloseşte sub formă de comprese şi spălături pe ulceraţii şi răni. Infuzia din amestec de fructe (pere, mere, cătină, măceşe, păducel, coarne) se consumă ca băutură răcoritoare, aromată şi cu gust acrişor. Extern, se folosesc felii de pere aplicate pe obraz pentru vindecarea acneei şi întreţinerea tenului. Frunzele se folosesc sub formă de infuzie (100 g de frunze proaspete sau 25 g de frunze uscate la un litru de apă în clocot), având efecte în dizolvarea şi eliminarea calculilor renali, cistită, infecţii urinare, favorizarea diurezei, calmarea contractării sfincterului vezical şi constipaţie. Infuzia din frunze de păr (50 g) şi coji uscate de mere (50 g) la un litru de apă se bea în locul apei potabile în tratamentul litiazei renale. * La începutul acestui an, la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a apărut primul volum intitulat "Sănătate din pomul Domnului - Arbori autohtoni şi exotici cu proprietăţi medicinale", sub semnătura prof. Constantin Milică şi a drd. Roxana Mihaela Anghel. Aşa după cum subliniază chiar autorii, această carte se adresează tuturor acelora care doresc să cunoască "principiile bioactive sintetizate de câteva specii vegetale, pe baza cărora se eliberează recomandările ştiinţifice pentru prevenirea şi combaterea diferitelor afecţiuni".