Peste 50 de soiuri nobile de struguri în expoziție
Viticultori din zona Bihorului și specialiști de la Facultatea de Protecţia Mediului - Departamentul Agricultură şi Horticultură din Oradea s-au reunit într-o inițiativă de promovare a soiurilor nobile de struguri. Ei organizează astăzi și mâine, 30-31 august, în comuna bihoreană Sânmartin, o expoziție unicat de struguri de masă şi pentru vin, din peste 50 de soiuri nobile, alături de butaşii lor în ghivece. Unul dintre susținătorii proiectului este Mihai Cărbunar, şef de lucrări la facultatea din Oradea și singurul din judeţul Bihor care cultivă struguri de masă ecologici în solar.
„Expo Struguri 2024” va putea fi vizitată astăzi și mâine, între orele 8:00 şi 20:00, la sediul Danvert din Sânmartin, județul Bihor. Vor putea fi degustate soiuri certificate și soiuri inedite, precum Bakator, specific zonei Crişana. De asemenea, specialiștii prezenți vor oferi micilor producători interesați de strugurii nobili toate informațiile necesare, precum și materialul săditor și tehnologia aferentă.
Evenimentul, care are loc într-un parteneriat între Facultatea de Protecţia Mediului - Departamentul Agricultură şi Horticultură, Asociaţia pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului Millesime şi compania bihoreană Danvert, se dorește a fi în primul rând unul educativ. „La noi, comparativ cu alte zone ale ţării, mai există încă foarte multă vie hibridă. Va trebui să educăm mai mult consumatorul şi cultivatorul să înlocuim aceste soiuri care nu sunt de calitate cu unele nobile”, a afirmat, potrivit Agerpres, Mihai Cărbunar, care împletește activitatea de cadru didactic la Facultatea de Protecţia Mediului cu cea de fermier pasionat de agricultura ecologică și de strugurii pe care îi cultivă în solar, în sistem ecologic.
La eveniment vor fi expuse soiurile de masă care „merg” foarte bine în judeţ, precum Eva, Comoara Panoniei, Muscatul de august, Italia, Afuz Ali, Victoria, cele pentru vin, renumitele Fetească albă, Fetească regală, Fetească neagră, Traminer, Pinot Gris, alături de soiuri fără sâmburi cum ar fi Sultanina, Jupiter, Regina Saba.
„Diferenţa dintre strugurii de masă şi cei de vin este crocanţa. Când te uiţi la un strugure de masă, el trebuie să fie cu boaba mult mai mare, mult mai crocant, cu puţine seminţe, un echilibru între aciditate şi dulceaţă”, a precizat oenologul Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului Millesime.
Specialistul susține că strugurii de masă, deficitari în judeţ, pot constitui o afacere profitabilă, cu producții de până la 20 t/ha, începând cu soiurile extratimpurii, din iulie, până la cele care se coc la finele lui septembrie. O investiție cu potențial ar fi și în strugurii cultivați în solar, ecologici, tot mai apreciați de consumatorii educaţi. În Bihor, deocamdată doar Mihai Cărbunar cultivă struguri de masă în solar, ideea venindu-i în Franța, în timpul stagiilor din timpul facultății. Are peste 30 de butuci de vie, din diferite soiuri, cu coacere eşalonată. (C. Z.)