Piatră de temelie pentru o nouă biserică în municipiul Iași
În Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a pus piatra de temelie pentru biserica Parohiei „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din cartierul ieșean Păcurari.
Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie în actualul lăcaș de închinare amenajat în curtea Cimitirului Ortodox „Sfântul Ioan Botezătorul” din Iași, când enoriașii și preotul, ținând în mâini icoane și lumânări aprinse, au pornit în procesiune spre locul unde va fi construită noua biserică.
După slujba de sfințire a apei și a untdelemnului, cu care s-au sfințit apoi piatra de temelie și crucea pentru Sfântul Altar, precum și marcajul noii biserici, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt preoților și credincioșilor prezenți: „Suntem aici, unde, cu mila lui Dumnezeu, se va înălța o scară către cer, se va construi o fereastră către eternitate. Va fi aici o icoană întruchipată într-o întreagă biserică, icoană care se dorește a fi partea văzută a icoanei celei dinlăuntru, pe care noi creștinii am primit-o la Sfântul Botez ca pecetluire a Duhului Sfânt, icoană - chip al lui Dumnezeu prezent în ființa noastră. (...) După strădanii de mulți ani, după înlăturarea unor piedici care în anumite momente se arătau pe ele ca de neînvins, după momente de cumpănă și de curaj, după clipe de pierderea nădejdii, dar dublate ulterior de mâini binecuvântate și de oameni care au pus umărul pentru ca acest loc să fie destinat ridicării unei biserici, iată că se împlinește în această zi ceea ce această zonă a Iașiului are atât de multă nevoie”.
Părintele Marian Viorel Nimerincu a subliniat cu ce gânduri pornește în lucrarea de ridicare a unei noi biserici: „Am venit aici acum patru ani și jumătate. La început m-am rugat singur, doar cu familia mea, o bucată de timp, până când, câte unul, câte unul, enoriașii comunității s-au adunat în jurul meu. Împreună am construit această comunitate. Uitându-mă acum în jur, văd că această biserică deja este zidită pe inimile credinței enoriașilor, care au început demersurile și nucleul acestei parohii împreună cu mine”.
Epitropul parohiei ieșene, profesorul universitar emerit Laurențiu Șoitu, a precizat că noul lăcaș de cult ce va fi construit reprezintă o „biserică a primului centenar al României întregite”, proiectul fiind aprobat în anul 2018. Totodată, profesorul și-a exprimat dorința ca, odată cu zidurile noii biserici, să crească duhovnicește și membrii comunității.