Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit duminică, 15 decembrie, în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” şi „Naşterea Maicii Domnului” din
Moştenirea şaguniană:160 de ani de la reactivarea Mitropoliei Ardealului
Expoziţia de documente, odăjdii, obiecte bisericeşti, publicaţii, tablouri, distincţii şi fotografii dedicată împlinirii celor 160 de ani de la reînfiinţarea Mitropoliei Ardealului a fost vernisată luni, 16 decembrie, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Evenimentul s‑a bucurat de prezenţa şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Sub numele „Moştenirea şaguniană”, expoziţia aduce publicului sibian mărturii despre istoria de160 de ani a reînfiinţatei Mitropolii a Ardealului: documente, diplome, distincţii sau publicaţii ale primului arhipăstor care a reuşit prin eforturi diplomatice să reactiveze vechea Mitropolie a românilor ortodocşi din Transilvania, Sfântul Andrei Şaguna, precum şi mărturii ale păstoririi tuturor celorlalţi mitropoliţi ai Ardealului, până în prezent. Sunt aduse în expoziţie actul redactat chiar de împăratul Franz Josef la 24 decembrie 1864 prin care Biserica Ortodoxă din Transilvania era ridicată la rangul de Mitropolie, precum şi multe alte documente inedite şi mărturii ale vieţii bisericeşti din cei 160 de ani, păstrate în arhiva şi biblioteca Mitropoliei Ardealului, în biblioteca Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus sau în patrimoniul Liceului „Ioan Lupaş” din Sălişte, judeţul Sibiu.
La vernisajul expoziţiei, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, au fost prezenţi reprezentanţii Arhiepiscopiei Sibiului, ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” şi ai Bibliotecii mitropolitane, conducerea Muzeului Naţional Brukenthal şi curatorii expoziţiei, consilieri eparhiali, protopopi, preoţi, oficialităţi, oaspeţi şi studenţi.
Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, a deschis evenimentul printr‑un cuvânt în care a subliniat ineditul expoziţiei, mai ales că multe dintre exponate sunt pentru prima dată arătate publicului.
„Bucuraţi‑vă de fiecare piesă pe care o puteţi vedea aici, pentru că toate au jucat un rol foarte important în toată această istorie, nu totdeauna lină, ci de‑a dreptul zbuciumată a Mitropoliei Ardealului. Şi pentru că toate trebuiau să poartă un nume, acestea stau sub egida Sfântului Andrei Şaguna, care până în zilele noastre are reverbaţii în viaţa bisericească, în viaţa eclesială şi în vieţile noastre, ale fiecăruia, doar că trebuie să le descoperim”, a spus pr. Emanuel Tăvală.
„Moştenirea este una lucrătoare”
Directorul Muzeului Naţional Brukenthal, dr. Alexandru Chituţă, a prezentat pe scurt modul în care este organizată expoziţia pentru a evidenţia toate aspectele vieţii bisericeşti din cei 160 de ani de la reactivarea Mitropoliei Ardealului.
„O expoziţie care vorbeşte despre o moştenire, moştenirea lui Andrei Şaguna, şi despre Mitropolia Ardealului. Este o expoziţie în care avem o axă, de la Mitropolitul Andrei Şaguna, până la Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, o axă de 160 de ani şi o serie de documente care vorbesc despre fiecare latură a activităţii Mitropoliei Ardealului”, a spus Alexandru Chituţă.
Prezentarea volumului „Mărturia Ortodoxiei Transilvane. 160 de ani de pastoraţie şi mărturisire în duh şagunian în Ardeal (1864‑2024)”, apărut la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului la acest moment aniversar, a fost făcută de prof. univ. dr. Paul Brusanowski de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Volumul este a doua monografie a Mitropoliei Ardealului apărută de‑a lungul timpului.
În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit tuturor celor implicaţi în organizarea acestei expoziţii plină de mărturii istorice referitoare la viaţa bisericească din Transilvania.
„Moştenirea pe care ne‑a lăsat‑o nouă Sfântul Andrei Şaguna este una lucrătoare. (...) Eu sunt în măsură să mărturisesc faptul că patrimoniul şagunian este o moştenire imensă şi o responsabilitate pe măsura moştenirii. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că ne‑a ajutat să fiu al şaptelea Mitropolit de la Sfântul Andrei Şaguna, în ordine ierarhică”, a spus ierarhul.
În încheiere, IPS Mitropolit Laurenţiu i‑a acordat directorului Muzeului Naţional Brukenthal, dr. Alexandru Chituţă, distincţia „Crucea şaguniană pentru laici”.