Piesa „Brâncovenii“, premiată la Festivalul Concurs de Teatru „Lyceum“

Data: 17 Aprilie 2014

În perioada 7-12 aprilie 2014, s-a desfăşurat la Botoşani cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Concurs de Teatru „Lyceum“. Anul acesta s-au înscris în concurs trupe a patru licee din Botoşani, între care şi trupa „Agathos“ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“.

Trupa de teatru „Agathos“ a Seminarului Teologic din Botoşani a interpretat piesa „Brâncovenii“, în regia lui Cezar Amitroaie, o adaptare a textului aparţinând diaconului Codruţ Dumitru Scurtu. Piesa „Brâncovenii“ a surprins, chiar după scurgerea a trei veacuri de la martiriu, prin mesajul încărcat de dramatism al jertfei pentru credinţa străbună, pentru identitatea naţională a domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a celor cinci fii ai săi.

Accentele tragice ale piesei au fost marcate şi prin reprezentaţia Corului „Rapsodos“ al seminarului botoşănean, care  a însoţit de la început până la final parcursul dramatic.

Juriul a apreciat prestaţia elevilor seminarişti prin următoarele premii : locul al II-lea, pentru cel mai bun spectacol, premiul special al juriului - pentru cea mai bună alegere repertorială, premiul special al juriului, pentru rol colectiv,  Corului „Rapsodos. De asemenea, au fost nominalizaţi şi elevii Nicolae Blidar  pentru rolul „Brâncoveanu“ - nominalizat la secţiunea premiul pentru cel mai bun rol principal masculin, Alexandru Ceornea, pentru rolul „Sultanul Ahmed“ - nominalizat la secţiunea premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin.

Un rol deosebit în pregătirea piesei de teatru „Brâncovenii“  l-au avut prof. Crina Ştefan, în calitate de coordonator, prof. Corina Ţifrea, coordonator educativ, şi prof. Marius Râznic, consultant istoric. (T.R.)