Poliţia şcolară, o nouă structură înfiinţată în cadrul MAI

Un articol de: Oana Nistor - 03 Septembrie 2020

În cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va funcţiona „Poliţia Siguranţă Şcolară”, o structură nouă care a intrat în circuitul aprobărilor instituţionale. Potrivit secretarului de stat în MAI, Bogdan Despescu, Poliţia şcolară face parte dintr-un „plan naţional de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic, dar şi pentru prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar”. 

„Structura nou-înfiinţată va îmbunătăţi şi consolida parteneriatul MAI - şcoală - autorităţi locale. Va exista o prezenţă mult mai mare şi mai activă a poliţiştilor în mediul şcolar, respectiv în procesul educaţional. Poliţiştii vor identifica mediile favorabile comiterii de infracţiuni şi vor stabili legături permanente cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ, cu reprezentanţii ONG-urilor, precum şi ai autorităţilor locale”, a declarat Bogdan Despescu, într-o conferinţă de presă.

Totodată, sursa citată a mai apreciat că noua structură „va acorda o mai mare importanţă activităţilor şi măsurilor preventive, concentrându-se pe identificarea factorilor generatori şi eliminarea din timp a potenţialelor riscuri, în principal pentru prevenirea consumului de droguri, trafic de persoane şi violenţă juvenilă”.

În cadrul departamentului nou-înfiinţat, care va deveni funcţional odată cu începerea anului şcolar, vor lucra la nivel naţional 266 de poliţişti.