Practici culturale recreate tridimensional la Muzeul Etnografic al Moldovei

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 29 Feb 2024

Începând din această săptămână, la Muzeul Etnografic din cadrul Ansamblului Muzeal Națio­nal „Moldova” din Iași, vizitatorii vor putea observa, cu ajutorul realității augmentate, anumite practici istorice și culturale la care astăzi nu mai avem acces. Acest lucru este posibil datorită aplicaţiei MuzeAR, o aplicaţie inovativă unică la nivel naţional, care foloseşte realitatea augmentată în domeniul muzeografic.

Astfel poate fi observat procesul de întrebuinţare a unor instalaţii ţărăneşti de mari dimensiuni aflate în colecţia muzeului, cum ar fi funcționarea unei râșnițe sau a unei prese de ulei.

„Aceste elemente pot fi vizualizate printr-un dispozitiv mobil, cum ar fi un smartphone sau o tabletă, care foloseşte camere şi senzori pentru a detecta şi afişa elementele AR în contextul mediului fizic al vizitatorului Muzeului de Etnografie din cadrul Palatului Culturii din Iaşi”, a declarat pentru Agerpres Florin Zaharia, Discipline Coordinator XR Team, Centric IT Solutions România, compania care a dezvoltat această aplicație.

Muzeul Etnografic al Moldovei a fost înființat în 1943, de către cercetătorul Ion Chelcea. În sediul actual, la Palatul Culturii din Iași, funcționează din anul 1954. În prezent, muzeul are un patrimoniu de peste 13.000 de piese, legate de meșteșuguri, instalații tehnice țărănești, textile de interior, port popular și arhitectură tradițională.