Praznicul Bunei Vestiri la o parohie din Vrancea
În biserica parohiei vrâncene Jariștea I, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit luni Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, hirotonindu-l în treapta de diacon pe teologul Gabriel Arsene, absolvent de Teologie pastorală. În continuare a fost oficiat Parastasul de 40 de zile pentru fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin-Dumitru Toma.
Soborul a fost alcătuit din: pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. paroh Ciprian Darie, pr. Petrică-Gabriel Roșu, de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău, pr. Nicolae Popa, de la Parohia Ivăncești, și pr. Cristinel Bardaș, de la Parohia Jariștea II.
În predica sa, chiriarhul locului a reliefat semnificațiile teologice și duhovnicești ale sărbătorii Bunei Vestiri: „De la Eva cea veche până la Eva cea nouă, Maica Domnului, neamul omenesc a trăit, de-a lungul veacurilor, o continuă dramă, căutându-L pe Dumnezeu în tot felul de idei și sisteme filozofico-religioase, doar-doar Îl va descoperi, însă nu a reușit acest lucru cu propriile puteri. În aceste circumstanțe, a fost nevoie să coboare pe pământ Însuși Dumnezeu și să-l caute El pe omul cel rătăcitor, neascultător și păcătos. De aceea, Părinții Bisericii fac distincția între conceptul de religie și creștinism, care înseamnă adevărata viețuire a omului, în comuniune cu Dumnezeu Cel veșnic viu”, a afirmat Părintele Arhiepiscop Ciprian.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa și ceilalți clerici slujitori au oficiat slujba Parastasului de 40 de zile pentru Cătălin-Dumitru Toma, fost președinte al Consiliului Județean Vrancea în perioada 2020-2024, care a trecut la cele veșnice în data de 17 februarie 2024.
După slujba de pomenire, ierarhul a rostit un cuvânt despre importanța rugăciunii pentru cei adormiți la principalele soroace rânduite de Biserică, dar și despre personalitatea domnului Cătălin Toma.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.