Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vineri seara, 20 decembrie, ultimele trei cete de colindători care au adus la Reședința Patriarhală, prin cântări tradiționale,
Eroii Revoluției din 1989 au fost pomeniți în Capitală
În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în fața monumentului ridicat aici în amintirea eroilor revoluționari din urmă cu 35 de ani. În aceeași zi au mai fost oficiate slujbe de pomenire în Piața Universității și la Monumentul Eroilor martiri de la Sala Dalles. Vineri a avut loc o manifestare comemorativă și la monumentul din Popești-Leordeni.
În Cimitirul „Eroii Revoluției” din București a avut loc o ceremonie religioasă și militară la care au participat reprezentanți din partea mai multor instituții ale statului, asociații și organizații de revoluționari, care la final au depus jerbe funerare.
Momentul solemn de depunere a coroanelor a fost precedat de slujba Parastasului săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în cadrul căreia au fost pomeniți eroii care s-au jertfit pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român.
Ierarhul a vorbit despre însemnătatea momentului de rugăciune și a subliniat jertfa eroilor, pe care Biserica nu îi uită: „Au trecut 35 de ani de la începerea Revoluției din decembrie 1989. A fost atunci o mărturisire a credinței, aș spune firească, dar totuși neașteptată de la tineri și de la oameni care vreme îndelungată nu mai aveau în mod oficial la învățătura Bisericii. De aceea, Biserica a rămas recunoscătoare, pentru că cel mai important cuvânt pe care trebuie să-l avem în minte este rugăciunea, dar și recunoștința. Biserica este recunoscătoare pentru jertfa acelor tineri, întrucât dintre cele 286 de persoane îngropate aici, aproximativ 90 la sută sunt tineri. Biserica a construit alături unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de închinare de după revoluție, având ca hram «Nașterea Domnului». De atunci și până acum, în Altarul acestei biserici se află un pomelnic, citit la fiecare Sfântă Liturghie, pe care l-am citit și noi în forma în care a fost scris în urmă cu 35 de ani. De aceea, în mod deosebit se cuvine să înălțăm un gând de rugăciune către Dumnezeu, atât pentru cei care s-au jertfit în decembrie 1989, cât și pentru familiile lor. Am întâlnit aici membri ai familiilor celor îngropați, persoane în vârstă, care nu și-au șters încă lacrimile de pe obraz după ceea ce s-a întâmplat atunci”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
În aceeași zi vor mai fi oficiate slujbe de pomenire în Piața Universității și la Monumentul Eroilor martiri de la Sala Dalles.
Vineri, 20 decembrie, a avut loc o manifestare comemorativă și la monumentul din Popești-Leordeni, ridicat în apropierea locului în care a fost aruncată cenușa a 44 de revoluționari timișoreni ucizi în zilele de 19 și 20 decembrie 1989 și incinerați la crematoriul „Cenușa”.
Slujba Parastasului a fost săvârșită de un sobor de preoți condus de părintele Ioan Bondar, protopop al Protoieriei Ilfov Sud.
Toate manifestările de comemorare s-au încheiat prin depunerea de coroane de flori din partea mai multor instituții ale statului, oficialități militare și civile, asociații și organizații de revoluționari.