Preacucernicul Părinte Ion Mihăescu (1955-†2014) - slujitor jertfelnic al lui Hristos

Data: 20 Noiembrie 2014

Am aflat cu multă durere despre mutarea la cele veşnice, în dimineaţa zilei de 18 noiembrie 2014, a vrednicului de pomenire Părinte Ion Mihăescu, Preot Paroh la Parohia „Sfinţii Trei Ie­rarhi“ din Ploieşti, Ar­hi­e­pis­co­pia Bucureştilor.

Preacucernicul Părinte Ion Mihăescu s-a născut în data de 25 ianuarie 1955 în satul Si­liş­tea, comuna Tătaru, judeţul Pra­hova, avându-i ca părinţi pe dreptcredincioşii Niculae şi Victoria Mihăescu. În perioada 1977-1980 a studiat la In­sti­tutul Teologic din Capitală, ob­ţi­nând titlul de licenţiat în Teologie. S-a căsătorit în data de 14 mai 1978 cu domnişoara Vasilica, medic de familie. Cei doi copii, respectiv Prea­cu­cer­ni­cul Părinte Bog­dan Petruţ Mihăescu, slujitor la Parohia „Sfinţii Martiri Brân­co­veni“ din Giurgiu, şi Delia Elena, licen­ţi­a­tă în asistenţă socială, au urmat exemplul jertfelnic al t­a­tălui lor, alegând să slujească aproapelui aflat în nevoie cu timp şi fără timp, din toată ini­ma lor.

Zelul pastoral, însoţit de o foarte bună cunoaştere a misiunii pe care trebuie să o asume şi să o înfăptuiască fiecare slujitor al Sfântului Altar, l-a determinat să accepte intrarea în cler, fiind hirotonit mai întâi diacon, în data de 26 februarie 1981, iar apoi preot, la data de 1 martie 1981, de către Preasfinţitul Pă­rinte Vasile Târgovişteanul, Epis­cop-vicar patriarhal, fiind nu­mit ca Preot Paroh al Pa­rohiei Udreşti.

Din anul 1986 a slujit la Pa­rohia Podgoria, unde s-a ostenit pentru construirea bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mi­hail şi Gavriil“, care a fost sfin­ţită în cursul anului 1992, ocazie cu care Părintele Ion Mihăescu a primit distincţia de iconom stavrofor. În 1998, a fost transferat la Parohia „Sfinţii Trei Ie­rarhi“ din Ploieşti, pentru a continua lucrările de construcţie la biserica parohială, începute de vrednicul de pomenire Părinte Nicolae Bica, trecut la cele veş­nice în data de 17 iunie 2014. În prezent se lucrează la turla mare a bisericii Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi“, fiind începute şi lu­crările pentru construirea unui centru social parohial.

Preotul Ion Mihăescu a fost un foarte bun slujitor, un priceput iconom credincios al Bi­se­­ricii, dar şi un adevărat pă­rin­te duhovnicesc pentru mulţi dintre preoţii mai tineri, reprezentând un exemplu de slujire pas­to­ral-misionară jertfelnică, de trăire a credinţei şi de rodire du­hov­nicească bogată.

În acest ceas de vremelnică des­părţire, întru aşteptarea Învierii de obşte, cu părintească dragoste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată, precum şi spre cei care l-au cunoscut, în­dem­nându-i pe toţi să păstreze mereu viu în inimile lor chipul lu­minos al părintelui Ion Mi­hă­es­cu.

Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii în Împărăţia Sa!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj de condoleanţe transmis la sluj­ba de Înmormântare a Părintelui Ion Mihăescu, Preot Paroh la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Ploieşti, joi, 20 noiembrie 2014.