Premieră medicală la Spitalul Militar din București

Un articol de: Silviu Dascălu - 25 Ianuarie 2019

Medicii de la Spitalul Militar din București au realizat, în premieră naţională, o procedură chirurgicală de implantare a unui dispozitiv pentru reducerea aritmiilor ventriculare maligne asociate insuficienţei cardiace avansate, pacientul având 68 de ani.

Pacientul supus operaţiei a fost în evidenţa Clinicii Cardiologie 1 cu diagnosticul de insuficienţă cardiacă avansată (clasa III NYHA), care se manifesta clinic prin oboseală la eforturi minime, dispnee de repaus, context complicat şi de riscul aritmic.

Procedura a fost realizată de o echipă medicală mixtă, constituită din Mihai Dumitraşcu, medic primar chirurgie vasculară, Tudor Păduraru, medic primar ATI, şi Silviu Dumitrescu, medic ­primar cardiolog, şef Secţie ­Cardiologie 1.

„Acest tip de tratament se adresează pacienţilor cu insuficienţă cardiacă avansată (clasă III NYHHA), cu disfuncţie sistolică de ventricul stâng (fracţia de ejecţie a ventriculului stâng mai mică de 35%). Dispozitivul este o soluţie terapeutică inovativă, care are ca obiectiv restabilirea echilibrului sistemului nervos vegetativ prin reducerea suprastimulării simpato-adrenergice care apare în insuficienţa cardiacă şi constituie un mecanism important de progresie a bolii”, se arată într-un comunicat de presă al spitalului.