Preparate rapide cu seminţe de cânepă
Cultura de cânepa este una dintre cele mai vechi de pe pământ, fiind cunoscută pretutindeni. Semințele de cânepă au avut foarte multă vreme o reputație proastă datorită asocierii cu canabisul, însă ele nu cauzează reacții psihotrope şi au o mulțime de efecte bune asupra sănătății. Este o plantă erbacee cu o compoziție bogată în uleiuri volatile, minerale, vitamine, proteine, acizi grași benefici organismului.
Semințele de cânepă au un conținut ridicat de proteine, de 25 de ori mai mare decât al altor tipuri de semințe, conțin acizi grași nesaturați în proporție de 30%, vitaminele A, D, E, K, cele din complexul B și cantități mari de zinc, potasiu, cupru, fier, mangan, aminoacizi și antioxidanți, Omega 3 și 6, dar și cei 21 de aminoacizi cunoscuți.
Un consum echilibrat de semințe de cânepă ajută la reducerea inflamației din corp, protejează creierul de stresul oxidativ, ameliorează durerile articulare, stimulează eliminarea kilogramelor în plus, menține sănătos tractul digestiv, întărește sistemul imunitar, combate cancerul, ajută la vindecarea eczemelor, îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular, reglează nivelul hormonal etc.
Semințele de cânepă se pot consuma în mai multe feluri: ca atare, adăugate în diferite rețete sau combinate cu tot felul de ingrediente şi folosite într-o gamă variată de mâncăruri, de la dulce până la sărat.
Rețete
Tartar de somon, avocado şi seminţe de cânepă
Ingrediente: 200 g file de somon, 2 avocado copt, dar nu foarte moale, 2 lingurițe de muștar dulce, 3 linguri ulei din semințe de cânepă, 2 lingurițe zeamă de lămâie, 2 linguri semințe de cânepă, sare și piper după gust. Preparare: Fileul de somon se taie fâșii lungi și se condimentează cu sare și piper și se amestecă cu muștar. Avocado se curăță de coajă, se taie felii mici, apoi se stropește cu zeamă de lămâie şi se condimentează cu ulei de cânepă, sare și piper, după care se aranjează în farfurie: în mijlocul farfuriei se pune o formă rotundă, după care se așază în straturi salata de avocado pe primul rând, după care se adaugă feliile de somon în straturi egale, se nivelează bine, se scoate forma și se ornează cu semințe de cânepă.
Pate de seminţe de cânepă
Ingrediente: 1 cană de semințe de cânepă, 3 linguri ulei de măsline, 1 cățel de usturoi, pătrunjel verde, rozmarin și mărar proaspete, 2 lingurițe sos de soia, sare de mare și piper după gust, câteva linguri de apă. Preparare: Se pun toate ingredientele într-un blender, se mixează până se ajunge la consistența dorită, după care se poate servi. Se asezonează foarte bine cu roșii proaspete, sferturi de ardei capia sau gogoșari. Se poate servi ca gustare sau mic dejun.