Preţurile alimentelor, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Data: 07 Feb 2014
Scăderea preţurilor cerealelor, la cel mai mic nivel din ultimele 19 luni, ar putea fi limitată de cererea ţărilor importatoare interesate să îşi facă depozite pentru a se proteja de fluctuaţiile preţurilor. Preţurile alimentelor au scăzut luna trecută la cel mai mic nivel din iunie 2012, potrivit statisticilor FAO. „Cu excepţia produselor lactate, unde tendinţa a fost inversă, preţurile ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, toate produsele alimentare s-au ieftinit“, au arătat reprezentanţii FAO. În cazul cerealelor, „recoltele bune din 2013 au ajutat la creşterea stocurilor, care împreună cu proviziile mari de export au împins în jos preţurile pe pieţele internaţionale la mult sub nivelul lor ridicat din 2012 şi primele luni ale anului 2013“, se arată în raport.
 
De asemenea, preţurile pentru zahăr, influenţate de rezervele pe care le au multe ţări datorită producţiilor bune din ultimii ani şi cele ale cerealelor au înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.
 
Cu toate acestea, economistul FAO, Abdolreza Abbassian, a avertizat că o eventuală continuare a trendului de scădere a preţurilor cerealelor ar putea fi limitată de „apetitul“ crescut al unor ţări de a cumpăra produse ieftine.
 
„În prezent, vedem preţuri mai mici din cauza producţiei ridicate de anul trecut şi a excedentului de pe piaţă. Dar o revenire puternică a cererii, cum ar fi o creştere a importurilor din Asia, ar putea limita declinul“, a spus Abbassian. (Bogdan Cronţ)