„Prevenție și educație pentru sănătate” în comuna ilfoveană Petrăchioaia

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 03 Aprilie 2019

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat ediția cu numărul 56 a campaniei „Prevenție și edu­cație pentru sănătate” în cadrul căreia celor 350 de elevi ai Școlii Gimnaziale Petrăchioaia din județul Ilfov participanţi la eveniment le-au fost prezentate no­țiuni de nutriție și igienă personală, tehnici de prim ajutor, postură corectă și tehnici de recu­noaș­tere și gestionare a fenomenului de „bullying”. Elevii au în­vățat despre gestionarea emoțiilor și cum să reacționeze în fața unei ur­gențe medicale.

Au fost abordate și teme prin care elevii au învățat despre im­por­tanța igienei orale. Medicul sto­matolog dr. Claudia Buduna a evidențiat importanța controalelor medicale periodice și le-a arătat elevilor tehnici de periaj corect. „Am început prin a le pune câteva întrebări pentru a vedea cam ce informații cunosc deja și am constatat că dețin noțiunile elementare. Le-am vorbit despre tehnica de periaj corectă, le-am amintit să meargă de două ori pe an la stomatolog chiar dacă nu au dureri. Astfel, medicul poate descoperi eventualele carii ascunse. De asemenea, le-am amintit să schimbe periuța la trei luni”, a precizat dr. Claudia Buduna, medic stomatolog.

Directorul Școlii Gimnaziale Petrăchioaia, prof. Ionel Cojoaca, a subliniat importanța acestor acțiuni și a prezenței specia­liș­tilor în mijlocul elevilor. „Activitatea de prevenție și de educație pentru sănătate este una foarte importantă pentru noi, pentru că informațiile vin din partea spe­cialiștilor. Noi, în cadrul școlii, prin diferite activități extracuriculare avem cuprinse acti­vități pentru sănătate, dar sfatul specialiștilor este întotdeauna așteptat și bine-venit”, e explicat prof. Ionel Cojoaca.

În prezent, campania „Pre­ven­ție și educație pentru sănătate” are 13.000 de beneficiari din 13 județe și Capitală.