Prima Sfântă Liturghie pe Altarul bisericii noi din Parohia Vintere, Episcopia Oradiei

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 10 Septembrie 2024

La sărbătoarea Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit prima Sfântă Liturghie pe Altarul principal al noii Biserici „Adormirea Maicii Domnului” și „Buna Vestire” din Parohia Vintere, Protopopiatul Tinca.

Parohia Vintere a sărbătorit 10 ani de la sfin­țirea și așezarea pietrei de temelie pentru noul sfânt lăcaș de către PS Episcop Sofronie, întrucât, în urmă cu 12 ani, parohia a fost nevoită să retrocedeze cultului greco-catolic lăcașul de cult. Ierarhul a vorbit celor prezenţi despre cinstea și lauda pe care Biserica le aduce Maicii Domnului: „Sărbătorind-o pe Născătoarea de Dumnezeu, Îl sărbătorim pe Cel pe Care L-a dăruit lumii (...) Maica Domnului este Modelul umanității curate și este cel mai de preț dar pe care întreaga umanitate a fost în stare să I-l ofere lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu, la rândul Său, prin ea, să dăruiască lumii Cadoul suprem, pe Fiul Său, spre Jertfa mântuitoare. Darul este gratuit, e pentru toți, dar nu este obligatoriu. Nimeni nu este obligat să primească Darul, mântuirea nu vine cu forța și nimeni nu este mântuit «din oficiu»”.

Ierarhul l-a hirotesit pe pr. paroh Emanuel Juncu întru iconom-stavrofor şi i-a oferit Ordinul eparhial „Episcop Roman Ciorogariu” pentru clerici.