Prima zi a Canonului cel Mare în Muntenia și Dobrogea
Ierarhii eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârșit, în prima zi a Postului Sfintelor Paști, slujba Pavecerniței Mari în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Numeroși credincioși au participat luni, 11 martie, la momentele de rugăciune în catedrale eparhiale și biserici parohiale, ascultând îndemnurile arhiereilor la pocăință.
Slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul, a fost oficiată luni în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de slujitori.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat slujba Pavecerniței Mari în Paraclisul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din incinta Centrului eparhial din Curtea de Argeș. Elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” au primit îndemnul de a porni pe treptele pocăinței prin participarea la Canonul cel Mare în primele patru zile din săptămâna întâi a Postului Mare. Ierarhul a amintit că Sfântul Andrei Criteanul a realizat cea mai importantă operă a imnografiei despre pocăinţă, ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
Istorie a căderii și a ridicării omului din păcat
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat luni, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău, slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a citit prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. La final, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța participării credincioșilor la rânduielile liturgice speciale din prima săptămână a Postului Sfintelor Paști. „În această săptămână avem posibilitatea să ne primenim sufletele prin participarea la slujbe speciale: Pavecernița Mare și Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul. Unul dintre marii sfinți ai Bisericii din secolele 7-8, inspirat de Dumnezeu, a alcătuit atât de frumos această istorie a căderii și a ridicării omului din păcat. Fiecare dintre noi s-a putut regăsi în postura acelui suflet tulburat, chinuit, mustrat de conștiință că ar fi putut să folosească timpul hărăzit de Dumnezeu cu mai multă înțelepciune, făcând binele și evitând faptele care îngreunează mintea, sufletul și viața noastră îndeobște. Sfântul Andrei Criteanul s-a dovedit a fi un foarte bun cercetător al Sfintei Scripturi. A selectat toate exemplele de oameni care au greșit, dar și de păcătoși care s-au pocăit și ni le-a prezentat, ca noi să luăm aminte la modul în care ei au înțeles să se îndrepte”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa. Răspunsurile la strană au fost oferite de elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, conduși de arhid. prof. Constantin Iustin Stoica, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial.
„Am început călătoria duhovnicească spre noi înşine”
În Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Pavecernița Mare a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. La slujbă au participat elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, care au oferit răspunsurile liturgice. La finalul serii de rugăciune, Arhiepiscopul Dunării de Jos a adresat credincioșilor prezenți câteva îndemnuri la început de post. „Cu această slujbă a Pavecerniţei Mari am început călătoria duhovnicească spre noi înşine, deşi avem tendinţa să spunem că această călătorie este pentru Dumnezeu. Permanent avem această impresie că Dumnezeu ne cere să călătorim către El, că ne răpeşte timpul nostru, că ne reţine din preocupările noastre, ca şi când Dumnezeu ar fi în criză de audienţă. În realitate, Dumnezeu este permanent preamărit în ceruri de Biserica triumfătoare, căci înaintea Sa stau «mii de arhangheli și zeci de mii de îngeri, heruvimii cei cu ochi mulţi şi serafimii cei cu câte şase aripi, care se înalţă zburând, cântarea de biruință cântând, strigând, glas înălțând și grăind: Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot! Plin este cerul şi pământul de slava Ta. Osana întru cei de sus». Astăzi am venit la biserică pentru a căpăta puţină trezvie, rugăciune, post, pace şi linişte în sufletele noastre, iar aceste exerciţii spirituale pe care încercăm să le facem nu sunt altceva decât o revenire a noastră la comunicarea bună cu Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Luni seară, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a slujit la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Slobozia. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox din oraș şi credincioşilor prezenţi despre Canonul Sfântului Andrei Criteanul, despre călătoria spirituală pe care am început-o și pe care trebuie să o continuăm timp de șapte săptămâni. La sfârșitul slujbei, Preasfinția Sa i-a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți.
În prima zi a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și de diaconi, a săvârșit slujba Canonului cel Mare în cadrul Pavecerniței Mari, în vechea Catedrală Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Giurgiu. În cuvântul de învăţătură rostit la final, ierarhul a evidenţiat sensul duhovnicesc al cântărilor canonului și al rugăciunii Sfântului Efrem Sirul. „Această rugăciune recapitulează într-un mod unic toate elementele pozitive ale pocăinței, dar amintește și de obstacolele care stau în calea acesteia: trândăvia, grija de multe, iubirea de stăpânire și grăirea în deșert. Aceste patimi sunt văzute ca adevărate boli duhovnicești pe care creștinul trebuie să le vindece, cu ajutorul lui Dumnezeu, opunându-le curăția sufletului, smerenia, răbdarea, dragostea și nejudecarea aproapelui. Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul sintetizează ce este în esență asceza creștină: post, dar nu numai de hrană, ci și de patimi, pentru a dobândi adevărata libertate care îl așază pe om stăpân peste simțurile sale”, a arătat Episcopul Giurgiului. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Teoctist Patriarhul” din municipiul Giurgiu, dirijați de pr. prof. Sandu Gheorghiță.
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit slujba Pavecerniţei Mari şi Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Biserica „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”-Măcin 1, Protopopiatul Niculiţel.