În data de 4 mai 2025 se vor împlini șapte decenii de la trecerea la Domnul a marelui muzician român George Enescu. În anticiparea acestui moment, luni, 28 aprilie, artistul a fost comemorat la Biserica voievodală
„Liniștea interioară și zgomotul lumii” - dialog între teologie, știință și psihologie, la Oradea
Sala Teatrului de Stat „Regina Maria” din Oradea a găzduit, în 27 martie, un dialog interdisciplinar, cu tema „Liniștea interioară și zgomotul lumii. Trei tipuri de bruiaj și efectele lor în plan spiritual și medical”, purtat între arhid. lect. univ. dr. Adrian-Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie din Iași și București și prof. univ. dr. Elena Bonchiș, specialist în psihologia copilului și a educației.
Evenimentul a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, împreună cu Consiliul Județean Bihor, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Teatrul de Stat „Regina Maria” și Filarmonica de Stat Oradea, manifestarea fiind parte din proiectul mai amplu al Consiliului Județean Bihor „Lumină din Lumină”.
Cei doi invitați au conturat o hartă subtilă a bruiajelor contemporane - tehnologice, emoționale și spirituale -, dar și a modurilor în care omul poate regăsi liniștea, sensul și direcția în mijlocul agitației cotidiene.
Evenimentul a fost moderat de Ana Radu-Cernea, psiholog școlar la Liceul Ortodox din Oradea. În deschiderea serii, un cvartet de coarde al Filarmonicii din Oradea a susținut un moment muzical, ale cărui acorduri au așezat publicul într-o atmosferă de introspecție, în ton cu perioada Postului Mare.
În 28 martie, arhid. Adrian-Sorin Mihalache s-a întâlnit cu elevii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, unde a susţinut prelegerea „Miracolul Universului”. Invitatul a vorbit despre provocările reale ale generației actuale: tehnologia captivantă, ritmul alert al societății de consum, tentațiile digitalizării permanente, care - deși fascinante - riscă să deterioreze tocmai ceea ce ar trebui să susțină: capacitatea de concentrare, pasiunea edificatoare și perseverența în învățare.