Primul oraș francez cu titlul de capitală mondială a cărţii

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 11 August 2022

„Impresionată” de accentul pus de Strasbourg pe „cărţi, ca mijloc de a face faţă provocărilor legate de coeziunea socială şi schimbările climatice”, UNESCO a ales oraşul francez ca viitoare capitală mondială a cărţii în 2024, a anunţat organizaţia, după cum informează AFP. „Oraşul scoate în evidenţă rolul cărţii în împărtăşirea preocupărilor de mediu şi a cunoştinţelor ştiinţifice, acordând în acelaşi timp prioritate tinerilor ca actori ai schimbării”, a subliniat instituţia, într-un comunicat.

Strasbourg va fi a 24-a capitală mondială a cărţii. Au mai primit acest titlu Madrid (2001), New Delhi (2003), Bogota (2007), Port Harcourt (2014) şi, recent, Guadalajara (2022) şi Accra (2023).

Sărbătorile vor începe la 23 aprilie 2024, Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor. Jeanne Barseghian, primarul Strasbourgului, a salutat anunțul UNESCO: „Ce mândrie pentru Strasbourg, care devine primul oraş francez care primeşte această etichetă”. Ea a dat asigurări că, în 2024, „capitala mondială a cărţii se va adresa tuturor cartierelor şi generaţiilor”. 

„Cărţile au această dublă capacitate unică de a ne distra şi de a ne educa. De aceea trebuie să asigurăm accesul tuturor la cunoaştere şi reflecţie prin cărţi şi lectură”, a declarat și Audrey Azoulay, director general UNESCO.