Proceduri accelerate pentru autostrada A7

Data: 07 Mai 2021

Licitaţia pentru execuţia lucrărilor la autostrada A7 va fi lansată până la sfârşitul lunii mai, Executivul aprobând în şedinţa de miercuri indicatorii tehnico-economici pentru tronsonul din A7 Ploieşti-Buzău, a anunţat ministrul transporturilor, Cătălin Drulă.

„Ce este absolut special la acest proiect este că acest moment va fi urmat imediat de paşi concreţi, fiind un proiect care a fost pregătit în ultimii doi ani la stadiu de detaliu, cu proiect tehnic, cu partea de exproprieri, de relocări de utilităţi”, a explicat ministrul, la finalul şedinţei de Guvern. El a subliniat că, spre deosebire de alte investiții, precum autostrada A0 a Capitalei sau drumul expres Craiova-Piteşti, unde între momentul aprobării în şedinţa de Guvern şi cel al intrării utilajelor în teren au trecut şase ani, 12 ani, pentru A7 Ploieşti-Buzău licitaţia va fi lansată luna aceasta, iar în 4-6 luni se poate semna contractul și începe lucrul. 

Ministrul a menţionat că următoarele sectoare din A7, Buzău-Focşani, Focşani-Bacău şi Bacău-Paşcani, sunt într-un stadiu similar, fiind vorba despre decalaj de câteva luni, „în jur de 3-4 luni între fiecare secţiune”.

În ceea ce privește finanțarea, autostrada A7 Ploieşti-Paşcani-Siret a fost inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ca proiect major, alături de un sector din A8 Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni şi unul din A3 Bucureşti-Borş, a mai declarat oficialul, citat de Agerpres.

Referitor la propunerile pentru PNRR cu care va merge la Bruxelles, Cătălin Drulă a spus că sunt încă mici ajustări care se fac, iar suma totală alocată transporturilor, pentru autostrăzi și sectorul feroviar și metrou, este de aproximativ 8,5 miliarde de euro. (C. Z.)