Program de protejare a „rețetelor consacrate”
Prin schema „Reţeta consacrată”, cei care produc un aliment cu specificitate românească, indiferent unde îl fac, în țară sau în străinătate, vor fi obligați de acum înainte să se conformeze standardelor de calitate și de produs, potrivit ministrului agriculturii.
„Avem o altă schemă accesibilă tuturor - Reţeta consacrată, care respectă toate cerinţele Regulamentelor Uniunii Europene. (…) Până acum, existau nişte standarde obligatorii doar pentru cei care produceau în ţară, iar cei care produceau un anumit produs în altă parte nu erau obligaţi să respecte aceste standarde. De aceea, prin Reţeta consacrată obligăm pe toţi cei care au un produs care are specificitate românească, indiferent unde îl fac, să respecte aceste standarde”, a anunțat, într-o conferinţă de presă, ministrul agriculturii, Adrian Oros, citat de Agerpres.
Potrivit unui ordin publicat recent în Monitorul Oficial, prin termenul „rețetă consacrată” se înțelege lista de materii prime, ingrediente, proporții și proces tehnologic, necesare pentru obținerea unui produs alimentar, a cărei utilizare este dovedită ca fiind înainte de anul 1975, scrie avocatnet.ro.
Fiecare reţetă consacrată va fi stabilită prin ordin de ministru, va avea un logo şi la ea vor putea să adere operatorii care respectă caietul de sarcini.
Conform informațiilor de pe site-ul Ministerului Agriculturii, pe schema de calitate privind reţetele consacrate sunt înregistrate produse din carne, precum cabanos, parizer, mici, salam Victoria etc.; produse de panificație în care intră sortimente de pâine; produse din lapte precum chefir, sana, tipuri de cașcaval; la care se adaugă muștar, gem de mere sau bulion.