Proiect cu tinerii la Parohia Olari din Capitală

Data: 05 August 2017

Asociația „ETC – Educație, Tradiții și Comunitate” a des­fășurat în parteneriat cu Pa­ro­hia Olari un proiect destinat comunității paro­hiale, în perioada martie – august 2017, ce a avut scop amena­jarea unui spațiu verde și ajutarea unor vârstnici din parohie.

Mega Eroi în Acți­une – Un colț de oraș a fost deviza sub care proiectul susținut prin Fondul Mega Image pentru Comunitate, finanțat de Mega Image și gestionat de Fun­dația Comunitară București, a reunit forțele copiilor și ale tine­rilor în beneficiul unei întregi comu­nități. „Am adus împreună un strop de verde în cartierul nostru, cei mici au pictat și au înveselit parcul cu figurine minia­turale, iar împreună am fost alături de bătrâni, ajutându-i pe întreaga perioadă a proiectului să rărească ieșirile din casă, fie în perioada primăverii când din cauza ploilor le era foarte greu să se deplaseze, fie pe timp de vară, când soarele și temperaturile ridicate le pu­neau sănăta­tea în primejdie”, a declarat părintele paroh Mihai Iordache.

Copiii au făcut cumpărături pentru cei vârstnici și au petrecut timp prețios împreună, schimbând experiențe de viață, cei mici ajungând la concluzia că sunt fericiți copiii care au bătrâni. Zece familii vârstnice au beneficiat pentru o perioadă de 15 săptămâni de pachete cu hrană oferite în cadrul proiectului. Comunitatea s-a îmbogățit cu un spațiu verde amenajat și îngrijit de copii, un loc de joacă, măsuțe de șah și un coș de baschet dând viață colțului de oraș în care copiii sunt puternici: pot aduce zâmbete, pot îm­părtăși povești și pot crește frumos, armonios în jurul bisericii.

„Pentru mai mult de 30 de chipuri zâmbitoare, a merge la biserică a căpătat o nouă însem­nătate datorită unei inițiative care a marcat faptul că și în biserică oamenii sunt activi, și biserica reprezintă societatea civilă, Parohia Olari mulțumind celor care i-au fost alături, aso­ciației care a manageriat proiectul, comunității.

Am reușit prin acest proiect să dăm încredere copiilor, mare parte dintre ei provin din sistemul pentru protecția copilului. Sunt copii ale căror povești de viață te cutremură, dar atașamentul față de biserică și comunitate a reușit, în câteva cazuri, să biruiască trecutul și să aducă o nouă perspec­tivă, cea a unor adolescenți puter­nici care reușesc să ajute, care reușesc să fie oameni de nădejde pentru bătrânii aflați în suferință, pentru bunicii a căror ușă nu se mai deschisese de multă vreme. Împreună cu echipa de proiect am făcut bugete pentru cum­părături, ne-am interesat de felul de alimente care sunt potrivite, în funcție de starea de sănătate a bunicilor, am învățat să cân­tărim, să știm ce fel de alimente sunt necesare pentru a pregăti mâncarea, dar mai ales am învă­țat să fim judicioși, cumpătați și măsurați, anticipând valoarea muncii.

Apoi, în timpul vizitelor, am împărțit zâmbete și voie bună, aducând o rază de speranță gazdelor noastre, povestind alături de bunici despre ce se mai întâmplă în comunitate, despre slujba de duminică, despre timpul nostru liber și despre școală”, a mai declarat părintele paroh.

Dintr-un colț părăsit și cotropit de buruieni au reușit să scoată la lumină un părculeț cu potecă, pitici, flori și cu pomi ale căror roade vor înveseli toamna.

Festivitatea de încheiere a proiectului, care a avut loc marți, 1 august 2017, a însemnat strângerea comunității în jurul bi­sericii. Copii și bătrâni deopo­trivă au arbitrat jocul nostru, au povestit despre întâlnirile lor, iar premiile nu s-au lăsat aș­teptate, bu­nicii pregătind go­goși și prăjituri pentru cei mai viteji copii-eroii parohiei noastre, în acțiune.