Proiectele europene au creat 41 de mii de locuri de muncă

Un articol de: Oana Nistor - 04 Feb 2016

În perioada 2007-2015 prin intermediul proiectelor derulate cu fonduri europene nerambursabile au fost create 41 de mii de locuri de muncă şi au fost sprijinite 5 mii de întreprinderi. O delegaţie a serviciilor de specialitate ale Comisiei Europene s-a aflat zilele trecute în România şi a analizat împreună cu autorităţile române evoluţia şi stadiul de implementare a programelor operaţionale pe parcursul anului trecut.

Serviciile de specialitate ale Comisiei Europene şi autorităţile române cu atribuţii în gestionarea fondurilor aferente Politicii de Coeziune a Uniunii Europene s-au întâlnit zilele trecute pentru a analiza evoluţiile în implementarea programelor operaţionale pe parcursul anului 2015. „Politica de coeziune a UE este foarte importantă nu doar prin numărul mare de proiecte pe care le finanţează, dar mai ales prin impactul semnificativ pe care l-a avut şi îl are asupra sistemului administrativ, sistemului legislativ şi a creşterii gradului de profesionalizare a capitalului uman, prin impactul consistent asupra dezvoltării economice şi sociale”, a afirmat doamna Aura Răducu, ministrul fondurilor europene, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în cei nouă ani de implementare a acestei politici în România (2007-2015) fondurile europene au fost o sursă importantă de investiţii şi au stat la baza a 41.000 de locuri de muncă create, 5.000 de întreprinderi au fost sprijinite să se dezvolte, iar 400 de unităţi medicale şi unităţi de învăţământ au fost modernizate.

În privinţa lucrurilor care ar trebui îmbunătăţite, Aurelio Cecilio, şef de unitate la Direcţia Generală Ocuparea Forței de Muncă a Comisiei Europene, a apreciat că miza nu este să absorbim banii, ci să găsim o cale de a obţine rezultate, respectiv creştere economică. „În anul 2015 au fost multe de făcut şi în spatele a ceea s-a realizat e multă muncă din partea autorităţilor de management, oamenii au fost foarte implicaţi. E important să ne pregătim, să identificăm problemele din trecut şi să găsim căi de a le evita. Miza nu e să absorbim banii, ci să găsim o cale de a obţine rezultate, creştere economică”, a subliniat reprezentantul CE.

Printre subiectele care au fost analizate se numără implementarea globală a programelor operaţionale 2007-2013, respectiv progresul acestora şi rezultatele obţinute în 2015, previziunile pentru acest an şi pregătirea închiderii programelor. Totodată, au fost abordate şi teme legate de implementarea programelor 2014-2020, respectiv sistemul managerial şi de control, măsuri în anii 2015 şi 2016 pentru implementarea efectivă şi eficientă a fondurilor, procesul de desemnare, sistemul informatic, stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor ex-ante, stadiul procesului de simplificare.

Ieri, 3 februarie, reprezentanţii autorităţilor române împreună cu reprezentanţii CE au participat la Comitetul de Coordonare a Acordului de Parteneriat, entitate formată din 43 de instituţi şi organizaţii care reprezintă primul nivel de coordonare strategică pentru implementarea, în scopul utilizării eficiente și efective, a Fondurilor Europene Struc­turale și de Investiții 2014-2020. Ministerul Fondurilor Europene este coordonatorul Instrumentelor Structurale 2007-2013 și al fondurilor europene structurale și de investiții 2014-2020 în România, îndeplinind rolul de Autoritate de Management pentru mai multe programe operaționale.