Proiectul educaţional „Vreau să fiu iubit, fără a fi lovit!“, la final
Marţi, 3 iunie 2014, s-a finalizat proiectul educaţional „Vreau să fiu iubit, fără a fi lovit!“, activitate ce s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială „George Călinescu“ din Iaşi şi a reunit elevi de la ciclurile primar, gimnazial şi liceal, părinţi, cadre didactice şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere.
Proiectul, iniţiat şi implementat la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară (CAIA) „Vasile Adamachi“ Iaşi, a parcurs timp de un an şcolar un program aprobat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi derulat în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei prin Departamentul Pro Vita, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, Şcoala Gimnazială „George Călinescu“ Iaşi, Şcoala Normală „Vasile Lupu“ Iaşi şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi.
Ultimul eveniment al proiectului „Vreau să fiu iubit, fără a fi lovit!“ a fost activitatea „Copilăria este inima tuturor vârstelor“, ce a fost apreciată deopotrivă de copii, părinţi, bunici, cadre didactice şi de invitaţi, încadrându-se în manifestările prilejuite de ziua de 1 Iunie. Apreciem faptul că în şcoala gazdă întrega săptămână, numită generic „Săptămâna copilăriei - saptămâna bucuriei“, a fost dedicată copiilor de toate vârstele şi de aceea a fost plină în evenimente şi surprize. Profesorii organizatori au fost Felicia Postolache, Mihaela Coroamă, Claudia Martinică, Daniela Rusu, Flaviana Corduneanu, Crina Soroiu. Majoritatea cadrelor didactice şi nedidactice, împreună cu prof. Ştefan Butnariu, directorul Şcolii Gimnaziale „George Călinescu“, au adus, prin implicarea în proiect şi în program, un prinos de bucurie, căldură şi lumină în inima copiilor şi în sufletele părinţilor.
Programul a început cu o scurtă prezentare a proiectului de către prof. coordonator Carmen Filoti de la CAIA „Vasile Adamachi“, după care a urmat manifestarea „Totuşi copilul din noi trăieşte...“, o reîntoarcere în lumea copilăriei, rostită cu sensibilitate de prof. Felicia Postolache. Fanfara de elevi de la Palatul Copiilor a susţinut apoi un program de muzică populară, împreună cu prof. Martinică Claudia, intitulat „Invitaţi pe plai de dor“. Programul a continuat cu un buchet de cântece şi poezii, „Credinţa în voci de copil“, al elevilor de la clasele primare, coordonat de prof. Flaviana Corduneanu şi prof. Crina Soroiu, şi cu sceneta „Suflet de copil - între bine şi rău“, al elevilor clasei a IV-a, coordonaţi de prof. Mihaela Coroamă. De asemenea, prof. consilier şcolar Daniela Rusu a pregătit cu elevii de la gimnaziu o adaptare scenică privind medierea conflictelor, intitulată „Cei trei purceluşi“.
Liceenii adamişti au intrat în program cu dramatizarea „Soacra cu trei nurori“, coordonaţi de bibl. Rădiţa Zbanţ, după care a urmat un moment poetic. Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“, prin elevii Andrei Mocanu şi Amorina Roşcan, a prezentat apoi un moment de suflet - „Lăsaţi copiii să vină la Mine“. Ei au sintetizat rolul părinţilor în educaţia sănătoasă şi dezvoltarea armonioasă a copilului în sânul familiei tradiţionale, în care femeia este iubită, apreciată şi respectată, asumându-şi responsabil rolul de mamă, iar bărbatul, prin Sfânta Taină a Căsătoriei, îşi asumă responsabilitatea de cap al familiei şi rolul de tată.
La sfârşitul programului ne-au împărtăşit impresii şi invitaţii: preot Ciprian Solomon, d-na Solomon, membră în comitetul de părinţi al Şcolii „George Călinescu“, lector universitar dr. Carmen Olguţa Brezuleanu de la Universitatea Agronomică Iaşi şi elevul Matei Ungureanu, vicepreşedinte al consiliului elevilor din Iaşi.
Evenimentul s-a încheiat cu evaluarea proiectului şi cuvântul de apreciere al conducerii scolii gazde, prof. Ştefan Butnariu, care a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în atingerea obiectivelor propuse, printre care s-au numărat reducerea şi prevenirea violenţei în familie, şcoală şi comunitate, cultivarea interesului elevilor pentru activităţi care îmbunătăţesc comunicarea, stimularea interesului pentru cunoaşterea valorilor creştine autentice şi aplicarea lor în viaţa de familie, în şcoală, în comunitate, combaterea oricăror forme de violenţă în familie, şcoală, comunitate, rolul Bisericii în rezolvarea situaţiilor conflictuale şi în păstrarea valorilor morale din societate.
Menţionăm că „Săptămâna copilăriei - săptămâna bucuriei“ a debutat cu participarea la Marşul pentru Familie, organizat de Asociaţia Familia Tradiţională, în colaborare cu Departamentul Pro Vita în data de 1 iunie 2014, între orele 15:00-18:00, pe traseul Parcul Copou-Universitate-Mitropolie-Palatul Culturii. Elevii din proiectul nostru, în special liceenii de la Seminarul Teologic din Iaşi, Şcoala Normală şi voluntarii Clubului IMPACT „Vasiliada“ de la CAIA „V. Adamachi“, alături de părinţii şi profesorii lor, au înţeles importanţa educaţiei în familia tradiţională, în şcoală şi în biserică şi au venit în număr mare la această manifestare. (Coordonator proiect „Vreau să fiu iubit, fără a fi lovit!“, prof. Carmen Filoti, lider IMPACT „Vasiliada“, Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi“ Iaşi)