Raclă înnoită pentru Biserica „Sfânta Vineri”-Herasca din Capitală
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a poposit în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie, în Biserica „Sfânta Vineri”-Herasca din București, care și-a sărbătorit hramul. La acest moment deosebit de frumos, ierarhul a sfințit o raclă istorică din patrimoniul parohiei, ce a fost restaurată, săvârșind și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La sărbătorirea hramului Bisericii „Sfânta Vineri”-Herasca din zona centrală a Capitalei, micuța comunitate a credincioșilor a trăit bucuria întoarcerii unei vechi racle din argint care adăpostește fragmente din cinstitele moaște ale Sfântului Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, ale Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Chivotul care provine de la vechea Biserică „Sfânta Vineri”, demolată în anul 1987 de regimul totalitar ateu, a trecut în ultima perioadă printr-un proces de restaurare, fiind adus la strălucirea sa dintru început.
Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor au făcut parte părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc de la Protopopiatul Sector 3 Capitală; părintele prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu; părintele paroh Răzvan-Mihai Ciubotariu, precum și alți preoți și diaconi.
După slujba de sfințire a raclei restaurate, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie în sfântul lăcaș, rostind după citirea Sfintei Evanghelii un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva și despre evlavia de care se bucură aceasta la popoarele balcanice.
„Sfânta Cuvioasă Parascheva este din toate punctele de vedere model pentru tineri, pentru slujitorii Bisericii, pentru monahi, pentru monahii, pentru femeile creștine, pentru toți cei care înțeleg valoarea cuvintelor Evangheliei. Valul acesta de minuni, de vindecări care se petrec la moaștele ei, dar și în atâtea alte locuri, sunt răspunsul lui Dumnezeu la dragostea ei, pe care a avut-o din copilărie până când s-a întors în locul natal pentru a-și încredința sufletul Domnului. Cu mult înainte ca moaștele Sfintei Parascheva să ajungă în Moldova, în diferite locuri din țară s-au construit biserici închinate ei, ceea ce înseamnă că renumele ei, minunile, viața atât de frumoasă erau cunoscute cu mult timp înainte ca moaștele ei să ajungă la Iași. La Roman, actuala Catedrală Arhiepiscopală, care a fost o vreme și Mitropolie a Țării de Jos, a fost închinată Sfintei Parascheva. Acest lucru se întâmpla cu 100 de ani înainte de aducerea la Iași a moaștelor sale. Înaintea acesteia a mai fost o altă biserică, cu 100 de ani mai înainte, care a avut-o ocrotitoare tot pe Sfânta Parascheva. La fel, au fost bisericile din Transilvania și atâtea alte lăcașuri. În București, de asemenea, au fost multe biserici închinate Sfintei Parascheva, iar în prezent sunt aproape 30 la număr”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată şi o slujbă de pomenire pentru slujitorii, ctitorii şi ostenitorii sfântului lăcaş.
Părintele paroh Răzvan-Mihai Ciubotariu a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru grija părintească arătată acestei comunități renăscute, iar Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru săvârșirea sfintelor slujbe și pentru cuvântul de învățătură. Părintele paroh ne-a oferit și detalii despre racla înnoită care a fost sfințită în ziua hramului bisericii: „Am găsit o consemnare despre această raclă într-un inventar al Bisericii «Sfânta Vineri» din anul 1969, în care era apreciată ca unul dintre odoarele cele mai de preț ale sfântului lăcaș. După cum este indicat pe raclă, ea a fost făurită din argint în anul 1851 prin grija Preasfințitului Ioanichie Stratonikeas, care era atunci vicar al Mitropoliei Ungrovlahiei, prin a cărui purtare de grijă s-a restaurat și biserica, fiind aduse și odoare noi în sfântul lăcaș. Am regăsit racla în această vară, fiind recuperată dintr-un anticariat de către părintele protosinghel Iustin Bulimar, starețul Mănăstirii Plumbuita din București. Astăzi, ne-au făcut mare bucurie sfinții pentru că s-au întors acasă, iar credincioșii pot din nou să îi cinstească după cuviință”.
În Biserica „Sfânta Vineri”-Herasca pot fi cinstite și o icoană veche a Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost restaurată, precum și un veșmânt care a acoperit cinstitele sale moaște, oferit parohiei, cu binecuvântarea Patriarhului României, încă din anul 2008.
Credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie au primit la plecare punguliţe cu anafură, precum şi pachete cu produse alimentare, dulciuri şi colivă. Ierarhul a primit din partea parohiei o icoană cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva și un buchet cu flori.