Răspundem cititorilor: Cura de fructe şi legume, esenţială în tratamentul cirozei hepatice

Data: 01 Octombrie 2009

Laurenţiu P., jud. Arad: „Îl rog pe dl. prof. Milică să-mi recomande măsurile care trebuie luate de către un bolnav de ciroză hepatică. Mulţumesc.“

Prof. Constantin Milică: În ciroza hepatică compensată sunt recomandate alimente cu efecte de stimulare a funcţiei hepatice: - fructe: agrişe, cireşe, vişine, fragi, gutui, pepeni verzi, prune, struguri (1-2 kg/zi), ienupăr (10-15 fructe proaspete zilnic), măsline, tomate, ardei, dovlecei şi o cură de lămâi prospete, îndulcite cu miere de albine; - legume: fasole păstăi, morcov, vinete, spanac, salată, varză crudă (albă şi roşie), ridichi; - sucuri din legume proaspete (morcov, sfeclă roşie, varză, ridichi negre, castraveţi), precum şi suc din orz verde (câte o jumătate de pahar dimineaţa şi seara). Cura de fructe, legume şi sucuri va dura minimum două luni. Alte alimente admise pentru consum sunt : carnea slabă de vită, viţel sau pasăre, rasol din peşte alb, brânză proaspătă de vaci, urdă dulce, caş dulce, iaurt, smântână proaspătă, albuş de ou, untdelemn, pâine albă veche de o zi, paste făinoase rafinate, budinci, compoturi şi condimente aromate (cimbru, mărar, pătrunjel, leuştean, dafin), care au rolul de a stimula apetitul şi de a compensa lipsa de gust a dietei hiposodate. Alimentaţia zilnică va fi fracţionată în 5-6 mese, fiecare în volum redus, pentru a evita efortul în digestie la care ar fi supus ficatul şi pancreasul. Lista alimentelor interzise începe cu băuturi alcoolice, grăsimi animale încinse, mezeluri, afumături, conserve, prăjeli, sosuri grase, măruntaie, ouă, brânzeturi grase şi fermentate, leguminoase uscate (fasole), dulciuri concentrate, pâine albă proaspătă şi sărată, cozonac, condimente iritante, nuci, alune, migdale, cacao, ciocolată. Pentru accelerarea vindecării cirozei hepatice se aplică comprese calde, inclusiv cu parafină, ţinute două ore pe zona toracică dureroasă, folosind săculeţi în care se opăresc flori de fân. De asemenea, se recomandă aplicarea de cataplasme de argilă sau ceapă cu varză şi tărâţe pentru decongestionarea ficatului (patru foi de varză, trei cepe, 250 g tărâţe fierte). Acestea se întind pe zona ficatului, în strat de 2 cm grăsime, se acoperă cu o faşă elastică şi se lasă timp de 90 minute. Bolnavul va evita eforturile fizice prelungite, infecţiile interne şi erorile posibile în intervenţiile chirurgicale şi în tratamentele medicamentoase.