Rețete inedite de „zămuri” din Sălaj
O carte de bucate cu reţete tradiţionale culese din satele din Sălaj de maestrul bucătar Mircea Groza și redate în limbaj fonetic va vedea în curând lumina tiparului. Volumul „Zămuri - supe, zupe şi năcreli” include 182 de reţete, toate ilustrate cu fotografii. „M-am gândit că este foarte important să scriu reţetele exact aşa cum le-am găsit, să respect cât se poate pronunţia locală şi denumirile vechi pentru ingrediente, cantităţi, instrumentar, tehnologie etc., să redau «povestea mâncării» exact aşa cum mi-a fost transmisă”, scrie Mircea Groza, în prefaţa cărţii.
Iată reţeta de „zama die bureţi: tai o ciapă bună scrijele cât die subţâri poţ. Pui ciapa în oloi la fript pă fundu oalii. Pui sare şi o laşi să să moaie binie, fără s-o arz. Mai pui on morcod răzălit, le amesteci, ş-apoi pui bureţî tăieţ subţâre, scrijeluţă îi tai. La bureţîî die fag trebe să le tai coadile şi să le ţâpti. Îs cam lemnoasă şi la zamă nu să pe potridiesc. Nu tai numa’ ce rămânie, clopurile le tai. Bureţîî lasă apă, amesteci şi laşi să să moaie cu ciapa şi cu morcodu. Pui apă caldă şi a hierbe zama până să moaie binie tăiticele. Da să pui bugăt die mulţ bureţ că ii cam scad şi altăce nu pui! Trebe să hie oarice în zamă, nu? Când o hiert tăitie poţ punie o ţârucă die uăţăt die cadă uări o finjie die zamă die porodici. Poţ punie ş-o ţârucă die ai zdrobdit. Coţ die sare şi die thiperi, pui petrinjel verdie ş-ai gătat zama!”
Jurnalistul Cătălin Ştefănescu afirmă, citat de Agerpres, că volumul „nu e nici gastronomie, nici antropologie, nici psihologie socială, nici etnologie, ci toate la un loc şi mai mult decât atât. E un tezaur cultural în toată puterea cuvântului”.