Reţete naturiste recomandate în pancreatită
Nalba de grădină:
MACERAT: dintr-o lingură de rădăcini uscate şi măcinate la 250 ml de apă clocotită; se mai fierbe încă două minute, se lasă să macereze 4 ore, se strecoară şi se bea câte o cană pe zi, fracţionată în mai multe reprize.
Lichenul de piatră:
INFUZIE: dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită; se fierbe încă 5 minute şi se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se strecoară şi se beau 3 ceaiuri reci pe zi pentru stimularea secreţiilor pancreatice.
Anason:
INFUZIE: dintr-o linguriţă de fructe pisate peste care se toarnă 300 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze 20 de minute, se strecoară şi se bea întreaga cantitate în trei reprize, înainte de mesele principale, având rol stimulator al funcţiilor pancreatice.
Coada-racului:
INFUZIE: dintr-o lingură de pulbere din plantă uscată peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită; se mai fierbe două minute, se lasă vasul acoperit timp de 15 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale.
Amestec de plante:
- rădăcini de arnică (20 g);
- flori de muşeţel (20 g);
- frunze de mentă (20 g);
- rădăcini de păpădie (20 g);
- rădăcini de valeriană (20 g).
DECOCT: dintr-o lingură de amestec, uscat şi mărunţit, la 250 ml de apă rece; se fierbe două minute, se lasă să infuzeze, acoperit, 10 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi.
Amestec de plante:
- herba de pelin alb (20 g);
- fructe de chimion (20 g);
- frunze de mentă (60 g);
- rădcini de revent (20 g);
- rădăcini de valeriană (40 g).
DECOCT: dintr-o lingură de amestec, uscat şi măcinat, la 250 ml de apă rece; se fierbe două minute, se lasă să infuzeze 10 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi.
Amestec de plante:
- herba de traista-ciobanului (20 g);
- rădăcini de cicoare (20 g);
- rădăcini de ghinţură (20 g).
DECOCT: dintr-o lingură de amestec, uscat şi măcinat, la 250 ml de apă rece; se fierbe
5 minute, se lasă să infuzeze, acoperit, 10 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi.