Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 23 Ianuarie 2020

- Bună ziua, Brașov relatează că Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a liturghisit duminică în noua biserică din Prej­mer, cu hramul închinat Sfinţilor Trei Ierarhi, Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi Sfântului Efrem cel Nou. Credincioşii au participat în număr mare, iar la final, părintele protopop Sorin Şerban i-a mulţu­mit ierarhului pentru binecuvân­tarea adusă peste comunitatea de la Prejmer. El a subliniat faptul că prezenţa ierarhului în această comunitate aduce râvnă şi curaj pentru a continua lucrările de pic­tură la această monu­men­tală bi­­-s­e­­­rică, pentru ca, în viitorul apropiat, locaşul să fie înfrumu­se­ţat în totalitate.

- Click! scrie despre Mănăs­tirea Vodița, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și primul așezământ monahal ortodox din România, aflat la 17 km de Drobeta-Turnu Severin și 8 km de Orșova. Închinată Nașterii Domnului și Sfântului Antonie cel Mare, mănăstirea a fost înteme­iată în secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Vârciorova, în apropierea graniței dintre Impe­riul Austro-Ungar și Țara Româ­nească. A fost ridicată între anii 1370 și 1372 de către Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tis­mana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I. Locașul de cult devine foarte important prin daniile făcute de voievodul Vladislav, urmate de cele ale altor domnitori, plus conducătorul Serbiei, Ștefan Lazarovici, care, în 1406, i-a dăruit zece sate sârbești. În 1991 încep lucrările de refacere, finalizate 10 ani mai târziu. Mănăstirea a fost sfințită în 29 iulie 2001 de către IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei.

- Tribuna românească anunță că Administrația Trump adoptă trei măsuri majore pentru libertatea religioasă: 1. Asigurarea că organizațiile religioase sunt tra­tate la fel ca organizațiile secu­lare; 2. Obligarea școlilor publice să respecte drepturile elevilor de a-și exprima credința; 3. Ordinul ca programele federale de granturi să nu discrimineze șco­lile sau organiza­țiile religioase. Articolul amin­tește că Primul Amendament al Consti­tuției SUA protejează dreptul fiecărui american de a-și exercita liber credința, „dar de zeci de ani am asistat la încer­cările multor oficiali de a anula aceste drepturi protejate. Am fost martorii unor programe guvernamentale care excludeau școlile conduse de Biserică, pe baza identității lor religioase. Am vă­zut cum școlile publice încalcă drepturile elevilor de a se ruga în campus. Și am văzut oficiali guvernamentali care discriminau copiii în funcție de statutul religios al liceelor la care studiază”.