Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 04 Iunie 2021

Știri pe surse scrie că Înalt­preasfinţitul Părinte Calinic, Arhi­episcopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat miercuri Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. După slujbă, ierarhul a vorbit despre cultul moaștelor în Biserica Ortodoxă, arătând că acesta are legătură cu învierea și viața veș­nică, și nu cu ritualuri ale morților: „Sfintele moaște nu sunt mumi­fi­cări sau îmbălsămări, așa cum înclină unii să creadă. Incoruptibilitatea trupurilor sfinților este o minune a lui Dumnezeu în viața lor. Cine ar fi avut interesul să-l mu­mifice pe Sfântul Di­mitrie cel Nou, care a fost văcarul satului, sau pe Sfânta Filofteia, care a fost o copilă de țăran?” Ierarhul l-a citat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, care afirma: „Nu te uita la trupul martirului care zace gol fără suflare, ci uită-te la faptul că în el există o putere mai mare chiar și decât sufletul lui, care este harul Sfântului Duh, ce ne încredințează de Înviere”.

Bună ziua, Brașov relatează că a fost sfinţită Bi­serica „Naşterea Maicii Domnului” din Cristian, ctitorită de o familie din comună. Slujba de sfinţire a lăcaşului din Parohia Cristian III a fost săvârşită de Înalt­preasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Biserica a fost ridicată în stil mara­mu­re­şean, alături fiind casa parohială, clopotniţa şi o troiţă, iar intrarea se face pe o poartă de lemn construită tot în stil maramureşean. La final, preotul paroh de la Cristian III a fost hirotesit sachelar, iar ctitorii lăca­şului de cult, familia Viorel şi Da­niela Mureşan, cu fiica Sonia-Ioana, au primit Distincţia „Cru­cea şagu­niană pentru laici”. 

Monitorul de Suceava anunță că au fost premiaţi câștigătorii Con­cursului național catehetic „Biserica - fa­milia românilor de pretutindeni”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Ră­dăuților. Festivitatea a debutat cu să­vârșirea unei slujbe de Te Deum, oficiată de Prea­sfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, în biserica-muzeu cu hramul ,,Înălțarea Domnului” şi aflată în incinta Muzeului Satului Bucovinean. În cuvântul de învăţă­tură, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dornea­nul a subliniat im­por­tanța activității catehetice în rândurile tinerilor și nevoia de implicare a preoților în colaborare cu profesorii de religie, prin organizarea unor întâlniri catehetice la nivel de școli și parohii.