Robot pentru pomicultură dezvoltat cu fonduri nerambursabile

Data: 27 Septembrie 2024

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a acordat o finanţare nerambursabilă de aproximativ 360.000 de euro pentru un proiect inovativ - „Robo-Fermierul” - care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol. Potrivit AFIR, Agenţia a avut o alocare, prin PNDR 2014-2020, de peste 9,4 milioane de euro pentru dezvoltarea de noi produse, practici, procese şi tehnologii în cadrul submăsurilor 16.1 şi 16.1a, fiind selectate pentru finanțare 26 de proiecte pentru care s-au făcut plăți, până acum, de 7,7 milioane de euro.

Printre proiectele finanțate se numără „Robo-Fermierul”, care promovează folosirea tehnologiei în sectorul pomicol și dezvoltă soluţii robotizate pentru monitorizarea şi îngrijirea culturilor şi a pomilor. Proiectul a fost propus de Grupul Operaţional (GO) „Robo-Fermier”, constituit dintr-un producător şi un procesator agricol, un expert în robotică, un consultant în agricultura ecologică şi un institut de cercetare. Investiţia, în valoare de 359.829 de euro finanţată de AFIR şi realizată în localitatea Băteşti din judeţul Prahova, constă în realizarea unei platforme robotice autonome pentru managementul exploataţiilor pomicole ecologice care se confruntă cu deficitul de personal calificat necesar administrării unei plantaţii.

Proiectul-pilot propus de GO a testat și aplicabilitatea comercială a soluţiei robotice destinate executării lucrărilor din culturile pomicole - întreţinerea plantaţiei, monitorizarea și recunoaşterea bolilor şi dăunătorilor, aplicarea de tratamente. „Platforma robotizată Robo-Fermier este o soluţie pentru problemele reale şi practice identificate în fermele pomicole ecologice”, arată AFIR. (C. Z.)