Românii sunt mari consumatori de vitamine și suplimente alimentare

Data: 10 Octombrie 2024

În ultimele 12 luni, 94% dintre români au consumat vitamine, minerale şi suplimente alimentare, unii (45%) în mod frecvent şi alții (49%) ocazional, potrivit unui studiu derulat de IPSOS Digital, pentru Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare. 

Conform cercetării, decizia de a lua vitamine și suplimente are la bază recomandările medicului, în cazul a 75% dintre respondenţi, şi ale farmacistului (54%). Totodată, 49% dintre participanţii la studiu au declarat că au luat în considerare informaţiile citite în mediul online. Dintre românii care au răspuns că principala sursă de informare este un medic, 60% au indicat medicul generalist, 17% medicul cardiolog şi tot atâţia medicul gastroenterolog, 13% au primit recomandare de la medicul neurolog, 12% de la endocrinolog şi 11% de la diabetolog.

Cele mai utilizate au fost suplimentele pentru imunitate (66%) şi mineralele (66%), urmate de vitamine (55%), iar pe poziţia a treia au fost suplimentele cu probiotice şi cele cu ulei de peşte și Omega-3, ambele menţionate de 31% dintre respondenţi. În medie, utilizatorii au folosit 3,7 tipuri de suplimente. 

Studiul mai semnalează că 84% dintre respondenţi consideră că administrarea de vitamine, minerale şi suplimente alimentare contribuie în mare sau foarte mare măsură la un stil de viaţă sănătos. Astfel, 56% dintre români au consumat aceste produse pentru a-şi susţine sistemul imunitar, 54% pentru starea generală de sănătate şi 43% pentru un plus de energie. Alte motive de consum au fost: sănătatea creierului (20%), a inimii (19%) şi digestie (18%). La sondajul realizat în luna septembrie au răspuns 1.000 de persoane. (C.Z.)