Rugăciune și pomenire la Parohia „Sfânta Vineri”- Drumul Taberei

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 06 Decembrie 2022

Credincioșii și slujitorii Parohiei „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei din București au primit, în ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Nicolae, 6 decembrie, vizita Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, ­Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a crucii așezate pe cavoul în care este înmormântat ctitorul și fostul paroh al bisericii, părintele Nicolae Burlan.

În Parohia „Sfânta Vi­neri”-Drumul Taberei din Protopopiatul Sector 6 Capitală, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, a fost sărbătorit cu fast liturgic, el fiind ocrotitorul spiritual al paraclisului din curtea bisericii parohiale. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat virtuțile și faptele minunate ale Sfântului Ierarh Nicolae.

„Sfântul Nicolae rămâne un dreptar al credinței, un ierarh care a iubit Biserica și învățătura cea dreaptă, pentru care și-a pus și viața, mai ales în anii de temniță, care au însemnat o foarte grea încercare pentru el și pentru întreaga Biserică din perioada primară. A fost un om care i-a ajutat cu bucurie pe cei mulți, pe cei care aveau nevoie de ajutor, pe cei nedrep­tățiți, pe cei care se aflau în conflicte din pricina răutății oamenilor, a invidiei. Sfântul Nicolae rămâne un model nu doar pentru slujitorii Bisericii, ci pentru toți cei care vor să-i continue faptele. De aceea, dintre toți sfinții, ziua lui de pomenire a fost aleasă pentru a se oferi daruri și altora, pentru copii, pentru cei singuri”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorul bisericii închinate Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și fostul ei paroh, părintele Nicolae Burlan, care s-a mutat în veșnicie în urmă cu doi ani. În continuare, soborul de slujitori, în frunte cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, a oficiat slujba de sfințire a noii cruci realizate din piatră, care a fost așezată peste cavoul în care a fost înmormântat părintele Nicolae Burlan, situat în vecinătatea bisericii.

În cuvântul rostit în încheiere, Preasfinția Sa a evocat figura cunoscutului preot bucureștean, subliniind râvna sa în propovăduire și lucrarea pastorală și felicitându-l pe actualul paroh, părintele Iustin Manta, pentru continuarea cu multă dedicare a lucrării părintelui Nicolae Burlan. La rândul său, părintele paroh a adresat cu­vinte de mulțu­mire Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru delegarea Preasfinți­tului Părinte Timotei Prahoveanul la sărbătoarea parohiei, iar Prea­sfin­ției Sale pentru slujire și cuvântul de învățătură.