S-a majorat importul de ceapă, usturoi şi praz

Un articol de: Mariana Bahcevan - 21 Ianuarie 2017

România a importat, în primele nouă luni din 2016, o cantitate de 50.986 tone de ceapă, usturoi şi praz, în creştere cu 27% faţă de perioada similară din 2015, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare. În același timp, exporturile au fost de aproape 200 de ori mai mici, de 260 de tone. Valoarea importurilor de ceapă, ceapă eşalotă, usturoi şi praz, dar şi de alte legume aliacee, consemnată după primele nouă luni din 2016, a depăşit 25,57 de milioane de euro, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2015 a totalizat 13,28 milioane de euro pentru 40.040 de tone de astfel de legume aduse de pe piaţa externă. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, citate de Agerpres, încasările din exporturile de ceapă, usturoi şi praz au totalizat, în primele nouă luni ale anului trecut, 119.160 de euro, faţă de 153.773 de euro în perioada similară din 2015, când a fost exportată o cantitate de 570 de tone. Exporturile şi importurile de ceapă, usturoi, praz şi alte legume aliacee au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi cele extracomunitare.