„Sănătatea e în mâinile tale”, o campanie în grădiniţele şi şcolile bucureştene

Data: 18 Octombrie 2024

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a lansat campania anuală „Sănătatea e în mâinile tale”, care se va desfăşura în toate creșele, grădinițele și școlile de stat din București. În cadrul proiectului, medicii și asistenții Rețelei de Medicină Școlară a ASSMB, prin Direcția de Medicină Școlară, organizează, până la finalul lunii decembrie 2024, la orele pentru sănătate, „sesiuni speciale în care copiii vor învăța tehnica corectă de spălare a mâinilor și vor afla de ce este important să deprindă acest obicei”. Medicii transmit că, deşi poate părea un gest banal, igiena mâinilor joacă un rol crucial în prevenirea transmiterii virușilor și bolilor, mai ales la o vârstă fragedă.

Potrivit ASSMB, cursurile au o componentă teoretică, în care medicii și asistenții le explică copiilor tehnicile recomandate și vor fi vizionate materiale video, și o componentă practică, în timpul căreia preșcolarii și elevii vor exersa spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun. 

Campania ASSMB a debutat marţi, 15 octombrie 2024, la Grădinița Nr. 30 și la Grădinița „Pisicile Aristocrate” din sectorul 4 al Capitalei. „Copiii au fost încântați de explicațiile oferite de cadrele medicale - dr. Monica Ruxandra Nicolau și asistentele medicale Ligia Ghergina și Liliana Drăghici, iar momentul cel mai așteptat a fost punerea în practică a tehnicilor învățate privind spălarea corectă a mâinilor”, au transmis reprezentanţii ASSMB.

Medicii şi specialiştii în sănătate publică invocă mai multe motive pentru care „spălatul pe mâini cu apă şi săpun are o importanță vitală pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor”: elimină germenii și bacteriile, previne bolile infecțioase, reducând riscul de îmbolnăvire, îi protejează pe cei din jur, oferind un mediu mai sigur pentru toți, şi, nu în ultimul rând, previne contaminarea alimentelor. Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este marcată anual la data de 15 octombrie, anul acesta sloganul fiind „Uniți pentru igiena universală a mâinilor”. (O.N.)