Sărbătoare la Seminarul Teologic arădean
Marţi, 27 ianuarie, zi de pomenire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur şi a Sfintei Marciana Împărăteasa, la Seminarul Teologic Ortodox Arad, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, a avut loc un eveniment cultural de o mare însemnătate organizat de elevii şi profesorii instituţiei teologice.
Ca în fiecare an, la iniţiativa directorului instituţiei, pr. prof. Pompiliu Gavra şi cu implicarea tuturor cadrelor didactice, s-au sărbătorit trei evenimente ce au marcat şi marchează în continuare istoria, cultura şi viaţa Bisericii, dar şi a ţării în această lună de început de an. Am pus în lumină împlinirea a 165 de ani de la naşterea poetului nepereche Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850), 156 de ani de la Unirea Principatelor Române - Moldova şi Ţara Românească - sub comanda domnitorului Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859) şi ziua de 30 ianuarie, zi de pomenire a Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.
Serbarea a debutat cu intonarea Troparului Sfinţilor Trei Ierarhi, de către corul seminarului, dirijat de arhid. prof. Paul Tiberiu Ardelean, în prezentarea pr. prof. Codin Şimonca Opriţa. Apoi, un moment emoţionant a fost reprezentat de recitarea unor poezii eminesciene de către copiii din cadrul Asociaţiei Calea Mântuirii - grupa duminicală a Catedralei vechi Arad, coordonat de doamna prof. Florina Băbău. Corul seminarului a intonat piesa „Ştefan, Ştefan, Domn cel Mare“, de Ion Vidu, elevul Ştefan Muţ a prezentat referatul „Rolul Bisericii Ortodoxe Române la Unirea Principatelor“, iar elevul Ciprian Lipovan a prezentat referatul „Unirea Principatelor Române“, pentru ca, mai apoi, să recite poezia „Cuza Vodă“, de Vasile Alecsandri. În continuare, elevii clasei a X-a de la seminar au prezentat piesa de teatru „Alexandru Ioan Cuza şi Moş Ioan Roată“, în adaptarea şi regia doamnei prof. Florica Faur. Elevii au intrat foarte bine în atmosfera de mijloc de secol XIX, interpretând minunat rolurile propuse.
Moment dedicat poeziei naţionale
Serbarea de anul acesta a avut parte de un invitat special, Corul de Cameră „Emil Monţia“, al Casei de Cultură a municipiului Arad, dirijat de domnul Ovidiu Boar, care a susţinut un mic concert dedicat poeziei naţionale. În cadrul acestuia, elevii Daniela Maxim, Gheorghe Juc, Maria Bumb şi Eva Covâză au recitat poezii eminesciene, iar elevul Andrei Cioară a recitat propria creaţie cu titlul „Mihai Eminescu“. Cuvântul de încheiere a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Timotei, care a mărturisit bucuria de a se afla în mijlocul dascălilor şi elevilor de la seminar, cu prilejul acestui eveniment. „Aceste evenimente culturale şi istorice, deopotrivă importante pentru Biserică şi ţară, trebuie şi merită reliefate aşa cum s-a întâmplat în această zi aici“, a precizat Înaltpreasfinţia Sa. De asemenea, chiriarhul a mulţumit pentru colaborare membrilor Corului „Emil Monţia“, dar şi copiilor de la grupa duminicală a Catedralei vechi. Toţi cei prezenţi, în final, au intonat imnul „Hora Unirii“. (Pr. prof. Dacian Emilian Nan)