Sărbătoare și comemorare în municipiul Galați

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 26 Ianuarie 2022

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului, a fost cinstit în ziua pomenirii sale, marți, 25 ianuarie, în parohia din municipiul Galați al cărei ocrotitor este. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În după-amiaza aceleiași zile, chiriarhul a participat la un simpozion dedicat istoricului gălățean Paul Păltănea, desfășurat într-o altă parohie din municipiu.

Sărbătoarea hramului Parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” a debutat în seara zilei de 24 ianuarie prin săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litia și a Acatistului sfântului. În dimineața zilei de marți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit Sfânta Liturghie în noua biserică a parohiei, în prezența unui număr mare de credincioși. La final, ierar­hul a rostit un cuvânt de învăță­tură în care a vorbit despre viaţa sfântului pomenit, evidenţiind tot­odată calităţile deosebite care l-au făcut pe acesta un mare dascăl al întregii omeniri, un mare ierarh, un medic al sufletelor şi al trupurilor credin­cioșilor şi un sfânt a cărui viaţă este mereu actuală. Totodată, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe preoții slujitori și pe toți ostenitorii care au sprijinit ridicarea unui nou sfânt lăcaș al parohiei, îndemnându-i să continue cu realizarea lucrărilor de pictură. Evenimentele prilejuite de hramul Parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” s-au încheiat prin oferirea mesei de prânz și a altor daruri celor 28 de copii aflați în îngrijirea Centrului de plasament „Ion Crea­ngă” din Galați, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.

În după-amiaza aceleiași zile, ierarhul a luat parte, alături de mai mulți istorici, oameni de cultură, profesori, preoți, studenți și elevi, la un simpozion dedicat istoricului gălățean Paul Păltănea, organizat cu prilejul împlinirii a 14 ani de la trecerea sa la cele veș­nice. Evenimentul cultural s-a des­fășurat într-o sală a Așezămân­tului cultural-filantropic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din cadrul Parohiei „Înălțarea Domnului” din municipiul Galați. În deschidere, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat câteva aspecte importante ale contribuţiei ştiinţifice deosebit de valoroase pentru istoria bisericească din judeţul Galaţi a remarcabilului cercetător şi istoric Paul Păltănea. De asemenea, ceilalți invitați au prezentat comunicări pe tema personalității, operei şi contribuţiei la cunoaşterea, receptarea şi promovarea istoriei gălăţene a celui comemorat. Seara s-a încheiat în biserica parohială cu oficierea slujbei Parastasului pentru istoricul Paul Păltănea.