Sărbătoarea Catedralei Episcopale din Deva

Un articol de: Cătălin Ungureanu - 08 Decembrie 2023

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei - făcătorul de minuni, la Catedrala Episcopală din Deva a fost sărbătorit hramul de iarnă.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Prea­sfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhi­ereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. La slujbă a fost prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil Stoenescu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de pr. Daniel Balea.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit despre Sfântul Ierarh Nicolae, apoi a amintit de activitatea întâiului Episcop al Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Gurie, care, asemenea Sfântului Ierarh Nicolae, a arătat dragoste și bunătate față de toți.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba Parastasului, fiind pomeniți Episcopul Gurie Georgiu, al cărui mormânt se află în pronaosul catedralei, stareța Mănăstirii Pris­lop, Pavelida stavrofora, și ctitorii lăcașului de cult trecuți la cele veșnice.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a acordat distincția eparhială Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” pentru mireni unor binefăcători, iar la final a adresat un cuvânt de mulțumire celor prezenţi la sărbătoarea Catedralei Episcopale din Deva.