Sărbătoarea ctitorului mănăstirii bucureștene Antim

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 27 Septembrie 2024

Mănăstirea Antim din Capitală, Paraclis Patriarhal, și‑a cinstit astăzi, 27 septembrie 2024, ctitorul și ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești. În mijlocul obștii monahale și al credincioșilor bucureșteni veniți să îl cinstească pe marele ierarh cărturar a poposit Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi.

Din soborul de slujitori care s‑au rugat alături de ierarh au făcut parte: părintele protosinghel Vicențiu Oboroceanu, starețul așezământului monahal; arhimandritul Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; arhimandritul Mihail Stanciu; arhimandritul Chiril Lovin; protosinghelul Antim Bâru, starețul Mănăstirii Chiajna‑Giulești; protosinghelul Antipa Burghelea, precum și alți clerici.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a relatat viața și lucrarea bogată a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, detaliind și contextul martiriului său pentru Hristos și vorbind despre bogata sa moștenire lăsată limbii și culturii românești și spiritualității ortodoxe. „Sfântul Antim este considerat cel mai de seamă Mitropolit al Țării Românești din toată istoria ei. Prin întreaga sa activitate pastorală, tipografică, filantropică, culturală și ctitoricească, el L‑a întruchipat pe adevăratul Păstor, care‑și pune sufletul pentru credincioșii Săi. Întreaga lui viață a fost o jertfă de slujire și de râvnă pentru ridicarea Bisericii și luminarea acestui popor dreptslăvitor”, a spus ierarhul.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a transmis obștii și credincioșilor mănăstirii binecuvântarea Patriarhului României și a evidențiat rolul pe care vatra monahală l‑a avut în propășirea vieții duhovnicești a nenumărate generații de monahi rugători și nevoitori: „Această mănăstire închinată de către ctitorul ei Tuturor Sfinților este mai cunoscută astăzi prin cel de‑al doilea hram, sărbătorit acum. În mănăstirea aceasta s‑au nevoit, s‑au rugat și și‑au sfințit viața generații întregi de monahi, dintre care unii au devenit mai târziu păstori ai Bisericii și învățați care au luminat poporul și au purtat în inima și în misiunea lor exemplul și lucrarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul. Și obștea de astăzi a Mănăstirii Antim este luminată de aceleași sentimente și de aceeași prețuire față de ctitorul ei și, de aceea, se simte aici un duh de rugăciune special. Mănăstirea aceasta este înfrumusețată nu doar prin odoarele bisericești, ci și prin rânduiala liturgică deosebită, prin rugăciunile și cântările bisericești interpretate cu multă măiestrie de grupul psaltic al așezământului”.

La rândul său, părintele stareț Vicențiu Oboroceanu i‑a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru neîncetata purtare de grijă față de acest așezământ monahal și Episcopului‑vicar patriarhal pentru prezență și binecuvântare, dăruindu‑i la final o frumoasă icoană cu chipul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.