Sărbătoarea lui Tudor Vladimirescu la Prejna, județul Mehedinți

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 07 Iunie 2022

A devenit o tradiție ca în fiecare an, la începutul lunii iunie, fiii satului Prejna din comuna Balta, județul Mehedinți, să se adune, la ceas de rugăciune, alături de ierarhul mehedințean și de un sobor de slujitori, la singura biserică ctitorită de Tudor Vladimirescu. Anul acesta s-au împlinit 201 ani de la revoluția condusă de el în 1821, prilej cu care aici au avut loc o serie de manifestări.

Sărbătoarea lui Tudor, așa cum este numită această întâlnire de suflet de către fiii satului, a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în apropierea bisericuței cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorită de eroul mehedințean Tudor Vladimirescu și de un fiu al satului Prejna, Gheorghe Duncea.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nicodim i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulțească rugăciunea comunitară, participând la toate slujbele bisericești, dar și pe cea particulară, rugându-se pentru binele întregii lumi. De asemenea, ierarhul a evocat personalitatea eroului Tudor Vladimirescu, care a avut o înțelepciune aparte și care s-a rugat lui Dumnezeu pentru binele întregului popor, mărturie a râvnei sale pentru binele obștesc fiind chiar lăcașul de rugăciune ctitorit de el. La final a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru eroul român, pentru pandurii lui și pentru cei ce au trecut la Domnul în Revoluția din 1821. Slujba a fost oficiată de Preasfinția Sa la crucea de marmură ridicată de Episcopia Severinului și Strehaiei în apropierea bisericii în 2021, cu ocazia aniversării bicentenarului revoluției lui Tudor.

Printre credincioșii care au luat parte la eveniment s-au numărat tineri îmbrăcați în costume de panduri, care au dus mai departe memoria acestor bravi eroi ai neamului nostru, numeroși fii ai satului și reprezentanți ai autorităților locale. Artista Angelica Stoican, interpretă a cântecului popular mehedințean, a intonat la final Balada lui Tudor Vladimirescu și a pus la inimile celor prezenți câteva gânduri inspirate de această comuniune de suflet ce prinde contur de la an la an, ne-a transmis părintele Marian-Alin Gigină.