În seara zilei de duminică, 22 decembrie, de la ora 18:00, la biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei va avea loc tradiționalul concert de colinde „Iată, vin colindători!”, ajuns la
Patriarhul României a fost colindat la Reședința Patriarhală
Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i‑a întâmpinat pe colindători în fața bradului frumos împodobit din Salonul Sfinților Români, le‑a adresat un cuvânt de binecuvântare și le‑a oferit daruri.
Prima ceată de vestitori care l‑a colindat pe Patriarhul României a fost Grupul de colindători din clasa 1, de la Școala nr. 79 din sectorul 4 al Capitalei, coordonat de prof. Alina Șugubețu.
Micii colindători au interpretat mai multe cântece, iar la final au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: „Vă dorim sărbători fericite, Nașterea Domnului Iisus Hristos să vă aducă bucurie, pace și mult ajutor în viață vouă, părinților, profesorilor, prietenilor și tuturor celor care vă iubesc și vă ajută”.
A urmat Corul Parohiei ortodoxe române Toaca, din Protopopiatul Reghin, Arhiepiscopia Alba Iuliei, coordonat de pr. Aurel Marian Toches, care a avut în repertoriu colinde de influență folclorică din valorosul tezaur național. La finalul momentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i‑a felicitat și le‑a adresat un cuvânt de binecuvântare, apreciind atât portul popular, cât și repertoriul pe care l‑au ales. „Vă felicităm pentru frumoasele cântări pe care le‑ați prezentat și pentru frumoasele costume pe care le purtați. Și colindele au un specific aparte, fiind din zona dumneavoastră. (…) Colindele noastre, care rezumă credința bazată pe Sfânta Scriptură și pe scrierile Sfinților Părinți, au un simbolism, o frumusețe teologică foarte adâncă. De aceea, se fac daruri de Crăciun, copiilor, dar și oamenilor săraci, vârstnici, necăjiți și singuri, ca răspuns al nostru la iubirea lui Dumnezeu Tatăl arătată în Pruncul Iisus. Ne rugăm lui Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă dăruiască sărbători fericite, ani mulți cu sănătate și să păstrați colindele frumoase, ca să fiți asemenea îngerilor din Betleem, vestitori ai iubirii lui Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.
A treia ceată de colindători a fost Corala „Învierea” a Catedralei „Învierea Domnului” din municipiul Fălticeni, județul Suceava, dirijată de pr. prof. Valerian Claudiu Hariuc. Întâistătătorul Bisericii noastre i‑a felicitat și le‑a adresat un cuvânt de binecuvântare: „Apreciem faptul că prin cântarea aceasta vestiți iubirea cea mare a lui Dumnezeu arătată în Pruncul Iisus, care Se naște, crește și ne arată cum trebuie să viețuiască omul în lume, în iubire față de Dumnezeu și față de semeni. Această tradiție a colindelor noastre pune în evidență prin cuvinte și prin imagini ceea ce a avut loc la Betleem. Atunci când S‑a născut Pruncul Iisus, cetele de îngeri au cântat «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!» Vestea Nașterii Domnului a fost transmisă de îngeri către păstorii de oi, iar ei au mers în cetate și au binevestit Nașterea Pruncului Iisus. Colindătorii sunt chipul îngerilor care vestesc prin cântare Nașterea Domnului, iar apoi vin păstorii sufletești, preoții, cu icoana, pentru că păstorii de la Betleem nu au binevestit doar ce au auzit de la îngeri, ci și ceea ce au văzut, adică pe Pruncul Iisus născut. Această venire a preoților cu icoana în casele oamenilor înainte de Crăciun este vestire și prin icoană. În Noul Testament, Domnul Iisus Hristos este numit și Cuvântul lui Dumnezeu și chipul Lui. De aceea, Biserica Ortodoxă se exprimă în cultul ei atât prin cuvânt, cât și prin imagine, prin sfintele icoane, și prin obiectele și veșmintele liturgice. Nu numai auzul, ci și văzul participă la exprimarea tainei iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate”, a reliefat Preafericirea Sa.
Ultimii colindători au fost membrii Grupului vocal al Parohiei Buda Crăciunești, județul Buzău, coordonați de Măriuca Daria Lazăr. „Vă felicităm pentru că ați cântat frumos și sunteți îmbrăcați în costume populare românești. Vă dorim să aveți bucuria păstorilor din Betleem și cântarea îngerească să o transmiteți mai departe. Așa cum ați cântat aici să cântați și în alte părți, ca să aduceți bucurie în sufletele oamenilor și să fiți și voi o bucurie pentru părinți, frați, surori, vecini, pentru profesorii care vă învață la școală, dar și pentru parohia de care aparțineți”, a spus la final Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La finalul momentelor artistice, toți colindătorii au primit daruri din partea Patriarhului României.