Șase spitale tăiate de pe lista investițiilor prin PNRR

Data: 13 Septembrie 2023

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că şase spitale au fost scoase din lista investiţiilor susţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ca urmare a diminuării alocării pentru Componenta 12 „Sănătate” cu 26% (740 milioane de euro), însă acestea vor primi finanţare de la Banca Euro­peană de Investiţii (BEI).

Rafila a menţionat luni, într-o conferinţă de presă, că precizările vizează „clarificarea unor aspecte legate de finanţarea investiţiilor din sectorul sanitar în PNRR”. Ministrul a explicat mecanismul prin care Comisia Europeană a dispus ajustarea PNRR, pentru fiecare stat membru, „prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei din toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB”, având ca rezultat diminuarea contribuției financiare a UE pentru România, prin PNRR, cu 2,1 miliarde de euro, pe partea de granturi.

Ca urmare a ajustărilor, de pe lista investițiilor au fost tăiate șase obiective, fiind alese „spitalele care au alergat mai încet”. Acestea sunt: cons­truirea Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea; construirea unui corp nou pentru departamentul „Sănătatea mamei şi copilului” de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa; construirea de secţii de Obstetrică- Ginecologie la Arad; construirea într-o nouă locaţie a Spitalului de Urgenţă „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”; construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli infecţioase Braşov; relocarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

Secretarul de stat Alexandru Rogobete a menționat, la rândul său, că toate cele şase unităţi pot continua procedurile de achiziţie pentru proiectul tehnic, pentru construcţie, mo­dificându-se numai sursa de finanţare, din PNRR în BEI. (C. Z.)