Scut cibernetic european de peste un miliard de euro

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 02 Mai 2023

Confruntată cu creşterea numărului de atacuri cibernetice, în special odată cu războiul din Ucraina, Europa vrea să se doteze cu un „scut cibernetic”, a anunţat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un interviu pentru Les Echos, transmite AFP.

Scutul cibernetic „va permite o mult mai bună detectare a atacurilor în amonte. În prezent, pot trece până la 190 de zile între începutul răspândirii unui malware şi declanşarea unui atac”, a subliniat Breton.

Investiţia se va ridica la „peste un miliard de euro, din care două treimi vor fi finanţate de Europa”, a precizat oficialul, care a anunţat, totodată, construcţia, începând din 2024, a mai multor „centre operaţionale de securitate” pentru a consolida protecția informatică a statelor membre. „Odată cu războiul din Ucraina, atacurile cibernetice au crescut anul trecut cu 140% în Europa. În acest context, punerea în comun şi coordonarea forţelor noastre la nivel european devin mai necesare ca oricând, deoarece ameninţarea se va extinde”, a subliniat Thierry Breton.