Ședință preoțească în Protopopiatul Bistrița

Un articol de: Darius Echim - 17 Mai 2023

Clericii din Protopopiatul Bistrița s-au reunit luni, 15 mai, în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum săvârşit în Biserica de la Coroana.

Lucrările conferinţei s-au desfăşurat în sala de ședințe a Protopopiatului Bistrița, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, şi a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței, le-a adresat clericilor un cuvânt de învățătură și a prezentat tema anului 2023, „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”. De asemenea, Preasfințitul Episcop Benedict Bistrițeanul le-a adresat clericilor câteva îndemnuri pastorale.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, pr. conf. dr. Ioan Bizău, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Bătrânețea și bătrânii în viața Bisericii. Lecția pedagogiei eclesiale”, subliniind importanța și rolul vârstnicilor în viața Bisericii și a societății actuale.

La final, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, a făcut anunțuri de ordin administrativ și pastoral. 

Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei le-a dăruit celor prezenți cartea „Cuvintele bătrânilor” de părintele Dionysios Tatsis, apărută la Editura „Renașterea” a Arhiepiscopiei Clujului, tradusă din limba franceză de Înaltpreasfinția Sa.

Până în prezent, în Arhiepiscopia Clujului au avut loc conferinţe la Cluj-Napoca şi în protopopiatele Beclean, Huedin, Turda, urmând să se desfăşoare cele de la Năsăud, Gherla și Dej.