Sesiune de formare pentru preoţi în vederea înființării a 13 centre de socializare

Un articol de: Pr. Flavius-Mihai Balaban - 15 Octombrie 2020

Luni, 12 octombrie 2020, la Așezământul social-filantropic al Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău a avut loc o sesiune de formare pentru 20 de preoţi din Protoieria Bacău în vederea înfiinţării de centre de socializare pentru persoane vârstnice, activitate desfăşurată în cadrul proiectului socio-cultural „Hristos, lauda bă­trâneților mele”, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfin­țitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

La invitația părintelui protoiereu Eugen Ciuche, a fost organizat acest curs de formare pentru 20 de preoţi din mediul urban şi rural, care doresc să desfăşoare activităţi în casele praznicale, în care să stimuleze cultivarea relaţiilor inter­uma­ne, să promoveze participarea persoanelor vârstnice la viaţa socială, cu scopul îmbunătățirii calității vieţii acestora.

Delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost părintele Ilarion Mâţă, consilier eparhial al Sectorului social-filantropic şi misionar, care a susţinut o prelegere cu tema „Rolul terapiei spirituale în viaţa persoanelor vârstnice”. Părintele Ilarion a împărtăşit celor prezenţi din vasta sa experienţă și slujirea în sprijinul persoanelor vârstnice.

Din partea municipalităţii a participat Carmen Mihaela Vasluianu, director al Direcţiei de Asis­tență Socială a Municipiului Bacău, care, împreună cu Mioara Costea, coordonator al Centrului de zi „Clubul Pensionarilor” din Bacău, a prezentat activităţile desfăşurate în cadrul centrului, dar şi oportunităţile unui parteneriat cu parohiile Protoieriei Bacău. 

Carla Pişcu, asistent social în cadrul Parohiei Ortodoxe Lazaret, a susţinut o prezentare multimedia privind importanţa dezvoltării de centre de socializare ca mijloace de dinamizare a pastoraţiei, pliate pe nevoile persoanelor vârstnice. 

În încheierea acestei sesiuni de formare, Popa Teodora, asistent social al Asociaţiei „Ovidenia Bacău 2005”, a prezentat o serie de activităţi reprezentative ale „Clubului Seniorilor”, pe care l-a coordonat în de­cursul a peste un deceniu de acti­vitate, intitulate sugestiv „Îmbătrânirea activă - imagini şi mărturisiri”, reprezentând un adevărat ghid de bune practici pentru toţi cei prezenţi.