Sfântul Cuvios Irodion cinstit la mănăstirea sa gorjeană

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 04 Mai 2022

Credincioșii din Oltenia și de peste munți, îndeosebi din județul Hunedoara, l-au sărbătorit în ziua de marți, 3 mai, pe Sfântul Cuvios Irodion de la Mănăstirea Lainici, ale cărui cinstite moaște sunt păstrate în așezământul monahal gorjean. În ziua hramului mănăstirii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de ierarhi.

Din soborul de ierarhi au mai făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, și Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaților, alături de care au slujit părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, preoți protopopi și alți clerici.

Momentele liturgice dedicate evenimentului au început luni seara cu oficierea slujbei Privegherii, săvârşită în biserica mare a așezământului monahal ce poartă hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Mitropolitul Olteniei împreună cu ceilalți ierarhi  la Altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, se arată pe site-ul mitropoliaolteniei.ro.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre bucuria sărbătorii zilei drept continuare a bucuriei marelui praznic al Învierii Domnului: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne aflăm încă în lumina praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, care ne-a adus bucurie, pace, lumină și împăcare cu Dumnezeu Tatăl. Învierea este piatra de temelie a credinței noastre, este începutul Împărăției lui Dumnezeu, este locul în care noi întâlnim Preasfânta Treime, primim iubirea Tatălui și împărtășirea Duhului Sfânt. Prin Învierea Domnului ne-am unit cu Tatăl cel Ceresc și ne-am împăcat cu El, devenind fii ai Lui, prin Taina Sfântului Botez. Mântuitorul Hristos este Acela Care ne poartă în Trupul Său și ne ocrotește, ca să fim permanent în comuniune cu Dumnezeu și cu sfinții. Duhul cel Preasfânt rămâne întotdeauna în Biserică, în fiecare credincios, în fiecare sfânt în rugăciune, în așa fel încât cu adevărat Biserica noastră Ortodoxă este plină de slavă cerească. Pentru aceasta are sfinți, mucenici, cuvioși, drepți, pe care îi știm și pe care nu-i știm, și toți aceștia sunt iubiți de Domnul și păstrați în lumina slavei cerești”.

Ierarhul a evidențiat și modelul de viață și de credință reprezentat de Sfântul Cuvios Irodion: „Avem bucuria de a participa la sărbătoarea Sfântului Irodion, starețul acestei sfinte mănăstiri, făcător de minuni și luceafăr al Olteniei. El s-a nevoit aici, în locul acesta, și a agonisit cunună și slavă cerească, practicând rugăciunea neîncetată și dorind li­niștea sufletească. A fost învrednicit de Mântuitorul Iisus Hristos să fie cu adevărat părinte al pă­rinților, învă­țător al celor ce aveau tre­buință de sfaturi duhov­nicești și îndrumător atât în viața monahală, cât și în viața credin­cioșilor”.